Fotoreis IJsland - Winter

IJsland is een bestemming die heel veel fotografen hoog op hun to-do-list hebben staan. Niet voor niets, want het is een adembenemend mooi landschap. Het wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd. Een landschap met enorme contrasten en tegenstellingen. Met natuur en uitzichten die je raken en ontroeren. Vulkanisch landschap, bergen, watervallen, zwarte stranden,  gletsjers en ga zo maar door. In de winter is dit alles gehuld in een magische witte wereld. Daarom organiseert fotograaf Ellen van den Doel een fotoreis naar IJsland – winter. Bezoek de mooiste plekken en breng je fotografie naar een hoger level.

Fotoreis IJsland
Jökulsárlón - Ellen van den Doel

 • Niveau: beginners en gevorderden met basiskennis van fotografie (diafragma, sluitertijd, iso). Een goede fysieke gesteldheid, omdat de dagen lang kunnen zijn en we regelmatig wandelingen maken. 
 • Deelnemers: minimaal 6, maximaal 8
 • Benodigdheden: camera die handmatig kan worden ingesteld (op P,S,A,M stand) (bij voorkeur digitale spiegelreflex of systeemcamera), statief, grijsfilters (deze zijn eventueel ook te leen)
 • Locatie: zuid IJsland
 • Duur:  21 t/m 28 februari 2024 / 14 t/m 21 februari 2025
 • Prijs: € 2275,-
 • Reisleider: Ellen van den Doel

Zou je graag mee willen, maar kun je deze datum niet? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de wachtlijst en je ontvangt als eerste een mail als er nieuwe datums bekend worden gemaakt. 

Scroll verder voor meer informatie of ga hier direct naar het inschrijfformulier

Fotoreis IJsland winter - Ellen van den Doel
Skogafoss - Ellen van den Doel

Wanneer?

De reis zal plaats vinden aan het einde van februari, dus in de winter. Aan het einde van februari worden de dagen al wel weer wat langer dus er is meer tijd om te fotograferen.  In de winter is het natuurlijk een stuk kouder. Maar ook weer niet extreem koud. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de -5 en +5. De winterse wereld maakt alles net weer even anders en erg indrukwekkend. Doordat de nachten nog lang zijn is er ook een grote kans dat we het Noorderlicht kunnen zien. Dan moet het uiteraard wel helder zijn. Als zo’n kans zich voordoet gaan we natuurlijk op pad.  

Fotoreis IJsland winter - Ellen van den Doel
Vik - Ellen van den Doel

Wat kun je verwachten van de fotoreis naar IJsland – winter? 

Tijdens de fotoreis naar IJsland – winter bezoeken we prachtige natuurverschijnselen langs de zuidkust van IJsland. De Golden Circle met spuitende geisers en de waterval Gullfoss, het zwarte strand rondom Vik, de watervallen Seljalandfoss, Skogafoss. Natuurlijk mag het bekende gletsjermeer Jökulsárlón niet ontbreken en Diamond Beach waar de ijsblokken op het zwarte strand liggen. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan een gletsjer grot. Lees hier meer over hoe het in de winter is in IJsland.

We verplaatsen ons in een 14-persoons bus waar ook voldoende ruimte is voor je spullen. We beschikken over een eigen ervaren chauffeur. Een goede fysieke gesteldheid is wel wenselijk. We gaan geen grote wandelingen maken, maar de dagen kunnen wel lang zijn en korte wandelingen horen er zeker bij. We verblijven in verschillende hotels en appartementen met een moderne uitstraling. Je deelt een kamer met een andere reisgenoot. Ontbijt en lunch is inbegrepen. Voor het diner zorgen we gezamenlijk en of gaan we uit eten. Dit is afhankelijk van de voorzieningen en ons tijdschema.

De kosten bedragen € 2275,- per persoon. De vliegtickets zijn exclusief en moeten zelf geboekt worden (aangeraden wordt te vliegen met Transavia). De groep zal bestaan uit 8 cursisten.  Een kleine groep waardoor er voldoende ruimte is om te leren en te ontwikkelen. De inhoud van het programma is afhankelijk van het weer. Het weer in IJsland blijft wisselvallig en onvoorspelbaar. Hier proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. Dit betekent dat we ook wel eens met slechter weer buiten zullen staan of dat we mogelijk even niet kunnen reizen in verband met een sneeuwstorm. IJsland is een groot land, we ontkomen er dus niet aan dat we ook regelmatig in de bus zitten. Maar het uitzicht onderweg zal zeker niet vervelen.

Je leert landschappen vast leggen op een manier dat de foto’s indruk maken. Hierbij is natuurlijk een belangrijk onderdeel, het “zien” van de foto en de juiste compositie bepalen. Ook leer je werken met filters op de juiste momenten. Heb je zelf geen filters, geen probleem, deze kun je ook gratis lenen. 

Het weer in IJsland kan erg onvoorspelbaar zijn, in de winter telt dit extra. Dit kan betekenen dat we flexibel moeten zijn omdat we een dag niet kunnen verplaatsen door het weer. Maar dit brengt ook juist het avontuur met zich mee. 🙂 Ook is sneeuw geen garantie, maar het ligt er vaker wel dan niet. 

Lees dit artikel om meer te weten te komen over IJsland in de winter. 

IJsland fotoreis
IJsland fotoreis
IJsland fotoreis
IJsland fotoreis
IJsland fotoreis
Fotoreis IJsland winter - Ellen van den Doel
Vestrahorn - Ellen van den Doel

Dagprogramma van de fotoreis naar IJsland – winter

(de exacte invulling kan wijzigen onder invloed van het weer en de vliegtijden)
Dag 1: Aankomst in de ochtend op de luchthaven. We rijden direct naar de Golden Circle met onder andere de geiser en de Gullfoss waterval. We overnachten ook in deze regio.

Dag 2/3: We overnachten vlakbij de Seljalandsfoss. Deze dagen staan in het teken van de zwarte stranden rondom Vik, uitzicht bij Dyrhólaey, Seljalandfoss, Sólheimajökull gletsjermeer en de Skogafoss waterval. 

Dag 4/5: De gletsjermeren Jökulsárlón, Fjallsárlón en Svinafelljokull, Diamond Beach met ijs brokken op het zwarte strand (als er ijs ligt). Ook brengen we met een privé tour een bezoek aan een ice cave. Een ijsgrot onder een gletsjer. 

Dag 5/ 6: De regio rondom Höfn met onder andere de bekende berg Vestrahorn.

Dag 7: We rijden terug richting Vik. In deze regio overnachten we. Tijdens deze rit hebben we de mogelijkheid om te stoppen bij plaatsen die mogelijk eerder niet zijn gelukt.

Dag 8: Terug vlucht naar Amsterdam.

Ice cave - IJsland
Ice cave - Ellen van den Doel

Wat is er wel en niet inbegrepen?

Inbegrepen

 • 7 Overnachtingen (eigen bed en gedeelde kamer)
 • Ontbijt en lunch
 • Vervoer op IJsland in een 14-persoonsbus met ervaren privé chauffeur
 • Entree
 • Privé tour naar een ice cave
 • Begeleiding door een ervaren landschapsfotograaf
 • PDF met informatie over landschapsfotografie zodat je je vooraf al kunt voorbereiden
 • Gratis online cursus landschapsfotografie
 • Je kunt gratis gebruiken maken van Kase filters als je zelf geen filters hebt

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets. Advies is Amsterdam (Schiphol) – Reykjavik (Keflavik) met Transavia. 
 • Overige maaltijden, drank en versnaperingen.

Bekijk hier een video van de fotoreis

Fotoreis IJsland winter - Ellen van den Doel
Gullfoss - Ellen van den Doel

Waarom op fotoreis met Dutch Photo Academy?

 • De reis wordt begeleidt door landschapsfotograaf Ellen van den Doel. Zij fotografeert sinds 2009 en verzorgt workshops sinds 2015. Ook is zij opgeleid als lesgever. Je leert dus veel over fotografie tijdens een fotoreis.
 • De chauffeur op de reizen is een ervaren en opgeleide touringcar chauffeur. Je bent veilig en comfortabel onderweg.
 • Dutch Photo Academy is aangesloten bij de garantieregeling van STO Garant. Deze is van toepassing is op je boeking. Je betaald de factuur daarom niet direct aan Dutch Photo Academy maar aan de derdengeldenrekening van Stichting Derdengelden Certo Escrow, een bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerde betaaldienstverlener. Deze stichting derdengelden waarborgt je reissom tot na afloop van je boeking. De dag na afloop wordt de reissom vrijgegeven aan Dutch Photo Academy. Mocht Dutch Photo Academy voor het einde van uw boeking in financieel onvermogen geraken, dan voert STO Garant de garantie uit. 
 • We reizen in kleine groepen, hierdoor krijg je veel aandacht. 
 • Het dagprogramma staat niet vast. Ellen heeft veel kennis over het weer en probeert zo goed mogelijk te anticiperen op het weer om zo op de juiste momenten op de juiste plekken te staan. 
 • Je ontvangt gratis de online cursus landschapsfotografie bij het boeken van een fotoreis. 
 • Je ontvangt een naslagwerk in pdf om je zo optimaal te kunnen voorbereiden op de fotografie. 
 • Je ontvangt kortingcsodes op producten van: Kase, Sirui, Laowa, f-stop en Cortazu. 
 • De reisbegeleiding beschikt over actuele kennis over reanimatie en EHBO. Ook is Ellen fysiotherapeut, twijfel je over iets medisch op dit gebied voor je een reis boekt, leg het gerust voor. 
 • Lage tarieven voor de fotoreizen. 
 • Altijd beschikbaar voor vragen in aanloop naar de reis en na afloop. 
 • Van te voren kennis maken via een privé Facebook groep en via WhatsApp. 
 • Niveau van fotografie is niet belangrijk. Iedereen kan mee. 
 • Begeleiding in het leren vliegen van een drone is mogelijk. 
 • Je ontvangt een paklijst zodat je weet wat je mee moet nemen op reis. 
 • Doel is om zoveel mogelijk mooie plekjes aan te doen tijdens een reis, maar rustiger aan doen behoort vaak ook tot de mogelijkheid indien nodig (afhankelijk van de accommodaties). 
 • Veel plezier en gezelligheid tijdens de reis in een ontspannen sfeer. 
 • Twijfel je nog? Stuur gerust een mail met al je vragen. Of lees de reviews onderaan de fotoreis pagina’s van iedere reis. 🙂 

Boeken

Schrijf je in en droom alvast lekker weg over de fotoreis naar naar IJsland – winter.

Geadviseerd wordt een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de financiële verplichtingen met luchtvaartmaatschappij. Boek pas een vlucht nadat de aanbetaling (€ 600,-) bevestigd is. Voor vertrek wordt er een besloten Facebook groep aangemaakt waar je de medereizigers kan leren kennen. Wanneer de reis definitief is ontvang je een inpaklijst met spullen die handig zijn om mee te nemen.  

Zou je graag mee willen, maar kun je deze datum niet? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de wachtlijst en je ontvangt als eerste een mail als er nieuwe datums bekend worden gemaakt. 

Heb je vragen, of wil je meer informatie? Stuur vrijblijvend een mail. Inschrijven kan via het inschrijfformulier onder aan deze pagina. 

21 t/m 28 februari 2024 – Nog 0 van de 8 (VOL) plaatsen beschikbaar 

14 t/m 21 februari 2025 – Nog 3 van de 8 plaatsen beschikbaar

Ga je liever een hele week mee in de zomer? Kijk dan eens naar deze fotoreis. Of ga je liever een lang weekend op fotoreis naar IJsland?

Bij deze fotoreis ontvang je een 10% kortingscode op het bestellen van Kase filters en op producten van Sirui, Laowa en Caruba bij Cameranu.nl
Ook ontvang je een kortingscode van 15% op foto tassen van het merk f-stop en op outdoor kleding van Cortazu

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Reviews

In één woord fantastisch

Rated 5,0 out of 5
20 februari 2024

Dit was mijn 3de fotoreis met Dutch Photo Academy ( Ellen en Elco ) en wederom een fantastische reis. Ellen heeft alles onder controle ze zorgt ervoor dat we op de juiste moment op de juiste plaats zijn. Voordat we op onze fotostek zijn voorziet Ellen ons van informatie die nodig is om een nog mooiere foto te kunnen maken.

Ondanks de harde wind en de de verijsde wegen bracht Elco ons veilig naar deze fotostek en appartementen/hotels. Ellen heeft veel verstand van fotografie en tevens van het weer, volgens mij heeft ze dat laatste in de hand want we hebben een prachtige winterse week gehad. Misschien is haar meisjesnaam Pelleboer.

Ik heb genoten en mijn 4de fotoreis met Dutch Photo Academy is al geboekt.

Dank je wel Ellen en Elco

Peter Manintveld

Een Fotoreis die goed op het netvlies blijft staan

Rated 5,0 out of 5
2 april 2023

Van te voren had ik mij niet kunnen bedenken dat het deelnemen aan een fotoreis zo leerzaam kon zijn. IJsland ontdekken met een groep fanatische hobby fotografen. Het reis programma zat goed in elkaar. Ellen heeft haar uiterste best gedaan om uit te zoeken, wanneer de locaties bij optimaal licht, voor zover dit toeliet, aanwezig te zijn. Elco is een uitstekende chauffeur, die ons veilig over de route heeft gebracht, zelfs bij extreme omstandigheden. Wat een adembenemend landschap, een decor dat met alle mogelijke weersomstandigheden in beeld kon worden gebracht. Daarnaast ook de ultieme test voor de camera apparatuur. Er heerste een positieve sfeer in de groep, iedereen was gemotiveerd en genoeg ruimte / tijd om vragen te stellen.

Christian Feeleus

Perfecte organisatie naar een prachtig land

Rated 5,0 out of 5
16 maart 2023

Ik heb enorm genoten van de fotoreis en alle goede zorgen eromheen. De reis is goed georganiseerd, de communicatie is stipt en uitvoerig en niet te vergeten: het was erg gezellig. Ellen is een vakkundige en gepassioneerde fotograaf, die over alle kennis beschikt die nodig is om deze reis te begeleiden. Ook het weer en de kansen op het noorderlicht worden minutieus gevolgd. Voor mij een eerste kennismaking met IJsland en dat smaakt zeker naar meer. Het zien van het noorderlicht, tot driemaal toe, was voor mij het hoogtepunt van de reis, evenals het bezoeken van de ijsgrot, waarbij de reis heen en terug al een beleving op zich was. Ik kan zonder twijfel iedereen deze reis met Dutch Photo Academy aanraden.

Ilona Schong

Zeer wisselend weer, mede daardoor een geweldige belevenis.

Rated 5,0 out of 5
25 februari 2023

Perfect verzorgde fotoreis in al zijn facetten. De hotels, huisjes, het eten en de reis zelf met de bus was allemaal zeer goed geregeld. Zelfs met het regenachtige, sombere weer van de eerste dagen wist Ellen nog de plekjes te vinden waar het maken van foto’s de moeite waard was. Uiteraard ging het helemaal los toen het weer opknapte en er zon en heldere luchten te voorschijn kwamen (na een zeer zware sneeuwbui trouwens). We hebben het geluk gehad om 3x het Noorderlicht te zien en ook daarbij wist Ellen ons naar het juiste plekje te brengen. Kortom geweldige foto’s kunnen maken en erg veel lol gehad.

Maja Becker

Inschrijven

Op dit moment is de fotoreis vol en is de inschrijving gesloten. Wanneer er nieuwe datums gepland worden, dan wordt de inschrijving weer geopend en kun je hier het inschrijfformulier terug vinden. Wil je op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de vrijblijvende wachtlijst

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!