Fotoreis IJsland - Winter

IJsland is een bestemming die heel veel fotografen hoog op hun to-do-list hebben staan. Niet voor niets, want het is een adembenemend mooi landschap. Het wordt ook wel het land van vuur en ijs genoemd. Een landschap met enorme contrasten en tegenstellingen. Met natuur en uitzichten die je raken en ontroeren. Vulkanisch landschap, bergen, watervallen, zwarte stranden,  gletsjers en ga zo maar door. In de winter is dit alles gehuld in een magische witte wereld. Daarom organiseert fotograaf Ellen van den Doel een fotoreis naar IJsland – winter. Bezoek de mooiste plekken en breng je fotografie naar een hoger level.

Fotoreis IJsland
Jokularson - Ellen van den Doel

 • Niveau: beginners en gevorderden met basiskennis van fotografie (diafragma, sluitertijd, iso). Een goede fysieke gesteldheid, omdat de dagen lang kunnen zijn en we regelmatig wandelingen maken. 
 • Deelnemers: minimaal 6, maximaal 8
 • Benodigdheden: camera die handmatig kan worden ingesteld (op P,S,A,M stand) (bij voorkeur digitale spiegelreflex of systeemcamera), statief, grijsfilters (deze zijn eventueel ook te leen)
 • Locatie: zuid IJsland
 • Duur:  1 week, 10 februari t/m 17 februari 2023 
 • Prijs: € 2050,-
 • Reisleider: Ellen van den Doel

Zou je graag mee willen, maar kun je deze datum niet? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de wachtlijst en je ontvangt als eerste een mail als er nieuwe datums bekend worden gemaakt. 

Fotoreis IJsland - winter
Strokkur

Wanneer?

De reis zal plaats vinden aan het einde van februari, dus in de winter. Aan het einde van februari worden de dagen al wel weer wat langer dus er is meer tijd om te fotograferen.  In de winter is het natuurlijk een stuk kouder. Maar ook weer niet extreem koud. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de -3 en +3. De winterse wereld maakt alles net weer even anders en erg indrukwekkend. Doordat de nachten nog lang zijn is er ook een grote kans dat we het Noorderlicht kunnen zien. Dan moet het uiteraard wel helder zijn. Als zo’n kans zich voordoet gaan we natuurlijk op pad.  

Fotoreis IJsland
Diamond Beach - Ellen van den Doel

Wat kun je verwachten van de fotoreis naar IJsland – winter? 

Tijdens de fotoreis naar IJsland – winter bezoeken we prachtige natuurverschijnselen langs de zuidkust van IJsland. De Golden Circle met spuitende geisers en de waterval Gullfoss, het zwarte strand rondom Vik, de watervallen Seljalandfoss, Skogafoss. Natuurlijk mag het bekende gletsjermeer Jökulsárlón niet ontbreken en Diamond Beach waar de ijsblokken op het zwarte strand liggen. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan een gletsjer grot. Lees hier meer over hoe het in de winter is in IJsland.

We verplaatsen ons in een 14-persoons bus waar ook voldoende ruimte is voor je spullen. We beschikken over een eigen chauffeur. Een goede fysieke gesteldheid is wel wenselijk. We gaan geen grote wandelingen maken, maar de dagen kunnen wel lang zijn en korte wandelingen horen er zeker bij. We verblijven in verschillende hotels en appartementen met een moderne uitstraling. Je deelt een kamer met een andere reisgenoot. Ontbijt en lunch is inbegrepen. Voor het diner zorgen we gezamenlijk en of gaan we uit eten. Dit is afhankelijk van de voorzieningen en ons tijdschema.

De kosten bedragen € 2050,- per persoon. De vliegtickets zijn exclusief en moeten zelf geboekt worden (aangeraden wordt te vliegen met Transavia). De groep zal bestaan uit 8 cursisten.  Een kleine groep waardoor er voldoende ruimte is om te leren en te ontwikkelen. De inhoud van het programma is afhankelijk van het weer. Het weer in IJsland blijft wisselvallig en onvoorspelbaar. Hier proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. Dit betekent dat we ook wel eens met slechter weer buiten zullen staan of dat we mogelijk even niet kunnen reizen in verband met een sneeuwstorm. IJsland is een groot land, we ontkomen er dus niet aan dat we ook regelmatig in de bus zitten. Maar het uitzicht onderweg zal zeker niet vervelen.

Je leert landschappen vast leggen op een manier dat de foto’s indruk maken. Hierbij is natuurlijk een belangrijk onderdeel, het “zien” van de foto en de juiste compositie bepalen. Ook leer je werken met filters op de juiste momenten. Heb je zelf geen filters, geen probleem, deze kun je ook gratis lenen. 

Lees dit artikel om meer te weten te komen over IJsland in de winter. 

Portfolio - Ellen van den Doel
Noorderlicht - Ellen van den Doel

Dagprogramma van de fotoreis naar IJsland – winter

(de exacte invulling kan wijzigen onder invloed van het weer en de vliegtijden)
Dag 1: Aankomst in de ochtend op de luchthaven. We rijden direct naar de Golden Circle met onder andere de geiser en de Gullfoss waterval. We overnachten ook in deze regio.

Dag 2/3: We overnachten vlakbij de Seljalandsfoss. Deze dagen staan in het teken van de zwarte stranden rondom Vik, uitzicht bij Dyrhólaey, Seljalandfoss, Sólheimajökull gletsjermeer en de Skogafoss waterval.

Dag 4/5: De gletsjermeren Jökulsárlón, Fjallsárlón en Svinafelljokull, Diamond Beach met ijs brokken op het zwarte strand.

Dag 5/ 6: De gletsjermeren Jökulsárlón, Fjallsárlón en Svinafelljokull, Diamond Beach met ijs brokken op het zwarte strand. Ook brengen we met een privé tour een bezoek aan een ice cave. Een ijsgrot onder een gletsjer. 

Dag 7: We rijden terug richting Vik. Hier overnachten we. Tijdens deze rit hebben we de mogelijkheid om te stoppen bij plaatsen die mogelijk eerder niet zijn gelukt.

Dag 8: Terug vlucht naar Amsterdam.

Ice cave - IJsland
Ice cave - Ellen van den Doel

Wat is er wel en niet inbegrepen?

Inbegrepen

 • Overnachtingen (eigen bed en gedeelde kamer)
 • Ontbijt en lunch
 • Vervoer op IJsland in een 14-persoonsbus met privé chauffeur
 • Entree
 • Privé tour naar een ice cave
 • Begeleiding door een ervaren landschapsfotograaf
 • PDF met informatie over landschapsfotografie zodat je je vooraf al kunt voorbereiden
 • Je kunt gratis gebruiken maken van Kase filters als je deze zelf niet hebt.

Niet inbegrepen

 • Vliegtickets. Advies is Amsterdam (Schiphol) – Reykjavik (Keflavik) met Transavia. 
 • Overige maaltijden, drank en versnaperingen.

Skogafoss - IJsland
Skogafoss - Ellen van den Doel

Boeken

Schrijf je in en droom alvast lekker weg over de fotoreis naar naar IJsland – winter.

Geadviseerd wordt een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de financiële verplichtingen met luchtvaartmaatschappij. Boek pas een vlucht nadat de aanbetaling (€ 400,-) bevestigd is. Voor vertrek wordt er een besloten Facebook groep aangemaakt waar je de medereizigers kan leren kennen. Wanneer de reis definitief is ontvang je een inpaklijst met spullen die handig zijn om mee te nemen.  

Zou je graag mee willen, maar kun je deze datum niet? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de wachtlijst en je ontvangt als eerste een mail als er nieuwe datums bekend worden gemaakt. 

Heb je vragen, of wil je meer informatie? Stuur vrijblijvend een mail

Nog 6 van de 8 plaatsen beschikbaar

Ga je liever een hele week mee in de zomer? Kijk dan eens naar deze fotoreis. Of ga je liever een lang weekend op fotoreis naar IJsland?

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Inschrijven

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Scroll naar top

Ontvang 10% korting op een online cursus!