Je hebt vast gehoord van RAW en JPG. Dit zijn de bestandsformaten waarin je kunt fotograferen. De meeste fotografen gebruiken het RAW formaat. Maar waarom is dit beter dan JPG? Lees het in dit artikel.Â
Voordelen van het fotograferen in RAW
1. Maximale beeldkwaliteit:
RAW-bestanden slaan alle gegevens op die door de camerasensor worden vastgelegd, zonder enige vorm van compressie of verlies van kwaliteit. Hierdoor behoud je maximale details en dynamisch bereik in je foto’s.
2. Flexibiliteit bij nabewerking:
RAW-bestanden geven je meer controle over het bewerkingsproces. Omdat ze meer informatie bevatten, kun je uitgebreide aanpassingen maken aan belichting, witbalans, kleuren, schaduwen en hooglichten zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit is vooral handig bij het corrigeren van belichtingsfouten of het aanpassen van de witbalans achteraf.
3. Herstel van hooglichten en schaduwen:
Omdat RAW-bestanden meer dynamisch bereik bevatten, kun je vaak details terughalen uit overbelichte hooglichten of onderbelichte schaduwen die anders verloren zouden gaan in een JPEG-opname. Let hierbij wel op dat je geen compleet over- of onderbelichte delen hebt (tegen de zijkanten van het histogram) want die informatie ben je ook in RAW kwijt.Â
4. Toekomstige verbeteringen:
Met RAW-bestanden ben je beter voorbereid op toekomstige verbeteringen in beeldbewerkingssoftware. Nieuwe software-updates kunnen nieuwe mogelijkheden bieden voor het bewerken van RAW-bestanden en het verbeteren van de beeldkwaliteit.
Nadelen van het fotograferen in RAW
1. Groter bestandsformaat:
De bestanden zijn groter dan van een JPG. Hierdoor is je geheugenkaart sneller vol. Maar gelukkig is opslaggeheugen steeds betaalbaarder. Ook kun je hierdoor iets minder foto’s per seconde maken (burst modus).
2. Je moet nabewerken
Bij een RAW foto moet je in principe nog nabewerken. Het bestand bevat ruwe data en toont vaak flets op de computer. Je moet dus eigenlijk de digitale DOKA nog in om je foto te ontwikkelen.Â
Conclusie
Over het algemeen biedt het RAW-formaat fotografen de hoogst mogelijke beeldkwaliteit en maximale flexibiliteit bij het bewerken van hun foto’s. Het is daarom vaak de voorkeurskeuze voor professionele fotografen en serieuze amateurs die streven naar de best mogelijke resultaten. De camera is nog altijd beperkter in dynamisch bereik dan onze ogen. Daarom is bewerken in RAW in het voordeel. Hiermee kun je optimaal gebruik maken van het dynamisch bereik van de camera, wat met JPG niet kan. Twijfel je nog? Stel je camera dan in op zowel RAW+JPG. Dan slaat hij 2 bestanden op tijdens het maken van de foto. Natuurlijk kost dit iets meer ruimte. Het is dus slim om uiteindelijk een keuze te maken. Ga je bijvoorbeeld een bijzondere reis maken en je twijfelt nog? Zet hem dan zeker op RAW+JPG. Wie weet ben je over 2 jaar wel toe aan het bewerken van deze foto’s. Het zou toch zonde zijn als je dan de RAW bestanden niet hebt.Â
Ik bewaar altijd na bewerken raw in Lightroom de werkte foto in jpg. In geval ik mijn abo op Lightroom eens opzeg.
Klopt het als je in RAW fotografeert en je zet de foto’s in lightroom, dat de foto’s waar je niks mee gedaan hebt toch omgezet wordenbkn hoef als je ze terug op de harde schijf plaatst?
Je hoeft in principe niets om te zetten maar jpg. Ik doe dat zelf alleen als ik een jpg ergens voor nodig heb en daarna verwijder ik die weer. De jpg exporteren vanuit lightroom kan altijd namelijk. Dus de raw en de lightroom catalogus zijn dan belangrijk. Want daarin staan de bewerkingen. Dus zorg voor goede regelmatige backup daarvan.
Dank voor de info over Raw…
Ik fotografeer al jaren alles op de automatische stand….ik snap niets van camera’s…maar heb talent voor fotograferen….zo zijn er velen maar ook ik….
Ik heb welcursussen gedaan maar het beklijft niet….net als op school vroeger…
Mijn vraag over Raw….dan moet ik dus ook de camera instellen?
Sorry voor de voor u beetje “domme” vraag…maar mijn foto’s zijn Mooi Heel.mooi….maar wil ze graag Nog Mooier. Groet Annemarie
Ik zou je adviseren om toch nog eens andere workshops ergens te volgen over de basis instellingen. Misschien dat het dan wel lukt. Dan kun je nog veel meer uit je fotografie halen dan alleen op de automatische stand. Want de camera begrijpt lang niet altijd wat jij wil maken. Fotograferen in RAW is altijd aan te raden, je hebt dan achteraf nog alle vrijheid over het resultaat. Dat heb je in JPG niet.