Welk statief moet ik kopen?

Geschreven door: Ellen van den Doel

Een vraag die vaak gesteld wordt is “welk statief moet ik kopen?”. Dat is niet zo’n makkelijke vraag als dat het lijkt. De vraag wordt ook niet voor niets gesteld. Er is zoveel keuze en aanbod. Daarom dit artikel om je een beetje op weg te helpen in deze zoektocht.

Allereerst moet je je zelf een aantal vragen stellen om richting te geven aan de zoektocht. Dit maakt dat bepaalde statieven al afvallen en dat de selectie om uit te kiezen kleiner wordt. Niet voor iedereen zal iedere vraag net zo zwaar wegen in de beslissing. Zet voor jezelf de antwoorden op deze vragen dus ook in volgorde van belangrijkheid.

Budget

Welk budget heb je beschikbaar voor het aanschaffen van een statief?

Dit bepaalt ook gelijk de range waarin je gaat zoeken. Een belangrijke tip die we mee willen geven, stel het budget niet te laag. Een goedkoop statief zal minder goed bevallen en zal er eerder toe leiden dat je er uiteindelijk achter komt dat je toch een duurdere nodig hebt. Dat is natuurlijk zonde van het geld. Een goedkoop statief is meestal niet een heel degelijk statief. Logisch ook natuurlijk, ook voor de fabrikant is er dan minder budget om aan kwalitatief goed materiaal te besteden. Een statief koop je ook niet voor even, maar bij een goede keuze koop je een statief voor jaren.

Gewicht

Hoe belangrijk is het gewicht?

Natuurlijk willen we allemaal een zo licht mogelijk statief. Hij moet tenslotte toch meegenomen worden. Gemiddeld genomen kun je stellen dat hoe lichter een statief hoe minder stevig hij ook is. Hierin moet je dus ook weer voor jezelf bepalen welke factor belangrijker is. Ga je bijvoorbeeld vaak op reis en moet hij mee in de koffer? Hoeveel ruimte en gewicht heb je hiervoor over? Of ga je lange stukken wandelen met je statief, dan wil je zeker niet dat hij zwaar weegt. Fotografeer je vaak met lange sluitertijden? Dan wil je dat je statief stevig is en niet zo gevoelig voor trilling. In welke omstandigheden ga je ermee fotograferen? Sta je vaak in ruig weer met harde wind? Dan is een wat zwaarder en stevig statief belangrijker. Bij gewicht speelt ook de materiaalkeuze een belangrijke rol. Hierin is met name het onderscheid te maken tussen aluminium en carbon. Carbon is duurder, maar ook lichter en is nog steeds stevig. Ook is carbon niet gevoelig voor bijvoorbeeld het zoute zeewater.

Hoogte

Hoe laag moet het statief kunnen? Hoe hoog moet het statief kunnen?

Hoogte van het statief kan ook een bepalende factor zijn. Veel mensen kijken in eerste instantie alleen naar de hoogte, zodat ze er rechtopstaande achter kunnen werken. Maar de hoogte van het statief wordt vooral bepaald door de compositie. Dus bedenk vooral wat je dan voor hoogtes nodig hebt. Werk je veel met een statief op hoogte, zorg er dan voor dat je dit kunt doen zonder de middenkolom te gebruiken. De middenkolom is een mooie manier om nog net wat hoger te komen, maar is ook instabieler. De camera vormt dan toch een topwicht op de middenkolom. Ook voor de drie poten geldt, hoe meer segmenten je moet uitschuiven, hoe instabieler het statief wordt. De dikke delen van de poten zijn ook steviger dan de dunnere delen. Denk ook niet alleen aan de hoogte, maar ook hoe laag het statief kan. Bij landschapsfotografie wordt een statief ook veel gebruikt in zijn laagste stand. Dus echt vlak bij de grond. Op deze manier kunnen de structuren op de voorgrond meegenomen worden in de compositie. Hiervoor is het belangrijk dat de poten helemaal wijd uit kunnen. Ook is het belangrijk dat de middenkolom dan niet in de weg zit. Er zijn statieven die opties hebben om de middenkolom horizontaal weg te kantelen, of statieven waar een soort mini middenkolom mee geleverd wordt zodat de lange middenkolom eruit gehaald kan worden en vervangen door de kleine. Een derde mogelijkheid is dat de middenkolom omgedraaid kan worden en de camera op zijn kop onder het statief komt te hangen. Dan is het wel zo handig als je een kantelbaar scherm hebt. Er zijn natuurlijk ook statieven waar je niets kunt veranderen aan de middenkolom.

Draagvermogen

Hoeveel draagvermogen heeft het statief nodig?

Het statief moet natuurlijk sterk genoeg zijn om het gewicht van je camera te dragen. Om het gewicht van je camera te berekenen neem je alles mee, dus: camera, lens, accu, batterij grip, etc. Reken hierbij met je zwaarste lens en hou rekening met eventueel nog aan te schaffen lenzen. Vermenigvuldig dit totaalgewicht met een factor drie en je hebt een mooie richtlijn voor het draagvermogen van het statief. Niet alleen het statief moet dit draagvermogen hebben, maar ook de kop die je erop zet.

Kop

Wat voor type kop zit er op het statief?

Bij een goedkoop statief zit de kop er vaak standaard op en heb je geen keuze om deze te veranderen. Maar de wat duurdere statieven koop je meestal zonder kop. Zo heb je zelf de keuze welk type kop erop komt. Dit is afhankelijk van wat je er mee gaat fotograferen, maar ook afhankelijk van wat jij prettig vindt werken. Is voor jou snel werken en flexibiliteit belangrijk zul je eerder voor een balhoofd gaan. Maar is voor jou het nauwkeurig afstellen van de compositie belangrijk zul je eerder voor een drieweg hoofd gaan. Ook is het slim om een statief te kopen met een arca swiss bevestiging (hoe je de statief plaat bevestigt aan de kop). Hiermee kun je ook nu of op een later moment gaan werken met een L bracket

Hoe te verstellen

Hoe zijn de poten te verstellen?

Er zijn twee opties, een twist lock of een clip lock. Bij de twist lock zit er een schroef systeem bij iedere sectie die je iets los schroeft zodat je de andere sectie uit kan trekken. Daarna schroef je de twist lock weer vast. Bij de clip lock is er een clip die je los maakt en daarna is de sectie te verstellen. Dit is persoonlijke voorkeur wat je prettiger vindt werken. Fotografeer je veel op het strand dan kan een twist lock voor problemen zorgen als er zand tussen komt. Dan is het belangrijk om een statief te kopen met twist locks die afgedicht is tegen zand.

Formaat

Hoe is het formaat wanneer het statief in elkaar gevouwen zit?

Het ingeklapte formaat kan net als het gewicht belangrijk zijn voor het vervoeren van het statief tijdens wandelingen en op reis. De afmeting van het ingeklapte formaat wordt ook bij de specificaties vermeld. Meestal is deze factor minder belangrijk dan de bovenstaande factoren.

Omstandigheden

In welke omstandigheden ga je fotograferen? 

Wanneer je vaak aan zee fotografeert is het ook belangrijk om te bepalen of het statief waterdicht en zanddicht is. Dit scheelt een hoop ellende in gebruik. 

Wat gebruiken onze docenten?

Dave: Benro TTOR35C
Ellen: Sirui ST-224 / ST-124
Johan: Sirui 2004xl
Karin: Sirui W-2204
Sander: Benro C3780

Aan de hand van al deze factoren wordt de keuze voor een statief misschien iets makkelijker. Als je eenmaal tot een kleinere selectie bent gekomen, zoek dan ook eens op reviews over deze statieven. Dan krijg je nog wat meer gebruikerservaringen met betrekking tot het statief wat je op het oog hebt. Ga niet af op de mening van een persoon. Want wat voor die persoon een perfecte match is, hoeft niet te betekenen dat dat voor jou ook zo is.

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!