Tekst en foto’s: Dave Zuuring
Op de terug weg van een spontane fotografie actie bij mijn favoriete zomer locatie, het kapelletje op de heuvel, ontstond het idee om deze blog met jullie te delen. In deze korte blog wil ik jullie ervaringen delen om lekker te fotograferen tijdens een warme zomeravond.
Eigenlijk is deze blog vooral een voorbeeld van hoe het niet moet. Maar terwijl ik onderweg naar huis reeds na een deels desastreuze avond en deels succesvolle avond kwam ik op het idee voor dit blogje. Het is eigenlijk een note to myself om het de volgende keer anders aan te pakken. Van het een kwam het andere en het was net een soort van ‘Murphy’s law’. Je kent die uitspraak over Murphy toch wel? Gaat er 1 ding mis dan loopt al het andere ook in het honderd. Zo voelde het althans voor mij.

“Kieken wat ’t wordt” is hartstikke prima, soms is spontaan zelfs heel goed voor je creativiteit. Maar deze spontaniteit werd ingegeven door het weer. Een buien storing was voorbijgetrokken en het bood een fraai schouwspel aan licht, wolken en kleur in de lucht. Uitgelezen kans dus om naar het beroemde lokale plekje ‘het kapel op de heuvel’ voor me te rijden en in de zomeravond te fotograferen.
Tip 1: Voorkom dat het beslaat

De fototas lag klaar in de trapkast. Alle cameraspullen er mooi in, accu’s opgeladen, filters en wat je maar nodig kunt hebben startklaar. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden en dus hier komt de eerste tip, was de temperatuur in mijn huis tijdens het vertrek. Je voelt het al aankomen. We hebben vloerverwarming in onze moderne nieuwbouwwoning en deze stond al sinds de mooie dagen van het voorjaar op terug koelen, dus die vloer was 18 graden. De tas die op de grond had gelegen was dus ook lekker koel, dat voelde ik al toen ik hem uit de kofferbak haalde. Ik open de fototas, zet de camera op statief. En verhip een wazig beeld. Of te wel, het frontglas van mijn camera besloeg direct. Want het was buiten nog steeds 27 graden! Gevolg niet alleen een beslagen lens, maar vooral ik kon niet direct aan de slag. Ook mijn filters en camera zoeker, alles besloeg of bleef beslaan. Bijna miste ik het mooiste moment.
Onze tip, heb je vloerverwarming die kan koelen of door een airco geconditioneerde ruimte die lekker koel is, zorg dat je camera spullen langzaam kunnen opwarmen. Omgekeerd kennen we dit natuurlijk wel van de winter, immers kom je uit een warme auto of huis dan kan het ook gebeuren, dus nu ook in de zomer houdt hier rekening mee.
Tip 2: Marineer jezelf

Vervolgens, mede dankzij de poetsdoeken de lens droog gemaakt toch kunnen fotograferen. Maar dan sta je dan buiten, in de zomer, met hoge luchtvochtigheid dus in mijn geval in korte mouwen en in korte broek. Dat is dan wederom niet handig, want in landelijk gebied, aan de rand van een akker, na een regenbui dan willen de kleine beestjes die er zijn om te steken behoorlijk actief zijn.
Kortom voor ik er erg in had zat ik onder de prikke-beestjes. Ik kan je zeggen, dit fotografeert niet ontspannen en dus komt het je fotoplezier niet ten goede. Gelukkig kon ik de pet gebruiken om mee te wapperen en meppen, maar handig is het niet. Sterker nog, dit had opgelost en voorkomen kunnen worden. Hier komt tip 2a. Steek een spray met DEET in je fotorugtas, zo heb je in geval van prikke-beestjes, altijd iets bij je. En marineer jezelf met dit anti-prik spul. Tip 2b. is in feite, ook al is het aangenaam zomerweer en dus warm, draag kleding met lange pijpen of mouwen. Bij Dutch Photo Academy hebben we een mooie samenwerking met het outdoor kleding merk Cortazu. Hierdoor kunnen we je bij het boeken van een activiteit bij ons een kortingscode aanbieden.
Tip 3: Ga niet weg

De laatste tip is een korte. Blijf je tijdens vakantie of in de zomermaanden boven de evenaar, dus zeg maar Europa. Ga dan niet weg van je foto locatie direct nadat de zon is ondergegaan. Vaak zijn de kleuren zeker aan zee van de after glow daarna op hun mooiste. Of benut het blauwe uurtje zeker als er nog iets van een hotel of ander gebouw aanwezig is dat verlicht is.
Samengevat
Met deze blog hoop ik je wat tips te hebben gegeven om je fotografie leuker en makkelijker te maken tijdens de zomeravond. Ik zet de drie tips voor zomeravondfotografie nog even kort voor je op een rijtje:
- Voorkom beslagen apparatuur, door je apparatuur te laten opwarmen
- Neem anti-muggen spray mee, spray je van tevoren in of beter trek een lange broek aan
- Benut de avond. Zeker boven (of ruim onder) de evenaar kennen we de after glow die vaak mooie kansen op pastelkleuren kan bieden. Of als er een interessant object of gebouw is, benut dan absoluut het blauwe uurtje.