Tekst en foto’s: Dave Zuuring
Zorg goed voor je foto’s
Sommige herinneringen, vaak omdat ze minder leuk zijn, vergeet je niet snel. Ditmaal werd ik door een bevriende fotograaf herinnerd aan een dergelijke gebeurtenis. En nu met de vakantietijd voor velen aanstaande of reeds gaande, wilden we niet zo zeer die pijnlijke ervaring per se delen met jullie, maar wel de kennis delen om het te voorkomen. Zodat je foto’s veilig thuiskomen en blijven.

Terug naar toen
Eerst maar terug naar die vervelende gebeurtenis. Een gecrashte harde schijf! Mij gebeurde het inmiddels 10 jaar geleden. Ik was zo handig om mijn foto’s die ik van mijn camera importeerde in Lightroom op te slaan in map windows foto’s op mijn c:\ schijf. Dat deed ik na een magische ochtend met een zonsopkomst om niet snel meer te vergeten. Nadat ik mijn foto’s had geïmporteerd en bewerkt begon mijn windows PC problemen te geven. Van kwaad tot erger en voor ik het er erg in had, drukte ik op systeem herstel. Conclusie windows werd opnieuw geïnstalleerd en overschreef daar gelijktijdig de map foto’s mee. In 1 klap heel 2013 en 2014 tot aan die ochtend verdwenen! Ik kon nog wel wat beelden herstellen, maar het kwaad was al geschied. Tot zover mijn ervaring met een Windows PC.
Een vakantie een drietal jaar later, inmiddels geleerd van het een en het ander, werkte ik net als nu met een portable harde schijf in combinatie met een laptop. En tijdens mijn recentere fototrips zoals dit jaar Lake District nog met een iPad Pro. Al mijn foto’s van mijn camera kopieerde ik naar die harde schijf, maar toen waren dit soort portable schijfjes die via USB hun stroom kregen, nogal gevoelig voor onverwachte stroomonderbrekingen. Bij thuiskomst, enkele weken later crashte deze externe harde schijf en waren de foto’s van deze herfstvakantie niet meer toegankelijk. Gelukkig had ik een aantal ervan nog op mijn kaartje staan en al wat foto’s gekopieerd naar mijn harde schijf. Pijnlijke gebeurtenissen, maar anno nu hopelijk dat je na het lezen van deze blog wat tips en inspiratie krijgt om goed voor je foto’s te zorgen.
De oplossing
3-2-1 backup strategy.
Google er maar eens op. Je vindt direct wat ik bedoel en sindsdien mezelf en hopelijk jullie nu ook als je dit nog niet had, eigen gaan maken. De 3 staat voor 3 kopieën van je data, op 2 verschillende media en 1 kopie ‘extern’ in geval van een noodgeval. Op vakantie of op fotoreis werkt dit dan als volgt.

Anno nu zijn de gemiddelde SD kaarten al snel 64Gb of meer. In mijn geval heb ik ze van 16Gb tot 256Gb. In mijn geval heb ik altijd al mijn SD kaartjes bij me veilig in een handige opberg etui. Naarmate de reis vordert bewaar ik altijd alle beelden op deze SD kaartjes. Volle kaartjes met het label omgekeerd. Formateer ze dus niet. Zo heb je al kopie 1.
Als ik op reis ga, neem ik altijd wel mijn iPad Pro of sinds deze zomervakantie een Macbook Pro (laptop) mee. Neem je geen computer mee, dan kan ik je alleen maar aanbevelen voldoende SD kaartjes bij je te hebben en zorgvuldig ermee om te gaan. Anderzijds lees wel even door, want een deel van de backup strategie is ook handig voor thuis.
Handig ook voor thuis
Kopie 2 ontstaat als ik ze importeer naar mijn externe SSD schijf. En kopie 3 is eigenlijk ook al gelijk de noodgeval backup door ze direct via de Lightroom online opslag daar naar toe te uploaden. Zo heb ik ‘2 vliegen in 1 klap’ , immers de foto’s worden direct naar de cloud geupload. Aangezien Lightroom je de optie biedt om je abonnement te wijzigen, een standaard abonnement bevat 20Gb aan opslag, kun je deze ook tijdelijk omzetten naar een 1Tb versie. Wellicht handig om tijdens je vakantie te doen, mocht je echt op safe willen spelen en de 3-2-1 methode letterlijk willen nemen.
Neem een laptopje of tablet mee
Niet geheel onbelangrijk, je hebt wel goede wifi of een telefoon met onbeperkt 5G abonnement nodig als je in het buitenland bent. Op IJsland had ik in de verblijven geen goede verbindingen, dus viel ik terug op foto’s op de SD kaart houden en kopieëren naar de externe SSD schijf via mijn iPad. Werk je met een laptop, in plaats van de eerdergenoemde iPad (tablet) dan zou ik sowieso de foto’s ook op je laptop bewaren, afhankelijk van de harde schijfruimte op je laptop of tablet. Als eventuele derde oplossing voor de extra veiligheid, kun je een 512Gb of 1TB usb-stick gebruiken. Ook handig later voor thuis en werk en iets goedkoper in de aanschaf.
Thuis gaat het iets anders en draait er op de achtergrond een online backup service. Maar daar vertellen we in een andere blog nog wel eens over.
Tot slot, mocht er iets misgaan met die harde schijf waarop alle data staat. Zorg dan dat je deze niet overschrijft met nieuwe data, maar schakel een professioneel bedrijf in die mogelijk de data kan herstellen. Voor nu sluit ik af met de wens dat bij deze foto vriendin haar data hersteld kan worden en ze alsnog een groot deel van haar foto’s terugkrijgt.
Heb je nog vragen over deze blog of zelf handige tips. Deel ze dan met ons.
En…. met de bevriende fotograaf is het gelukkig goed gekomen. De harde schijf kon hersteld worden via het bedrijf Attingo Datarecovery services.
Je hebt ook back-upschijven die je mee kunt nemen op vakantie als je geen tablet, laptop of meer geheugenkaarten meeneemt. Je steekt je geheugenkaart erin, hij kopieert de bestanden en je hebt een back-up. Zeker voor langere vakanties/reizen best ideaal, want je hebt je bestanden dan op je kaart én op de schijf. Je moet hem alleen niet kwijtraken natuurlijk.
Kun je ons delen welke back-up schijf je dan op doelt. Ik weet dat deze er in het verleden waren, maar dacht dat deze leverancier er inmiddels mee gestopt was? Ben erg benieuwd. Goede tip, dank je wel.
Dankjewel bruikbare tips!
Thanks Anke!
Hallo Dave,
Interessante tips! Ik zou wel willen weten hoe je de backup via de iPad maakt, welk materiaal je gebruikt. Kopieer je dan eerst op de iPad en dan via iPad op externe disk veronderstel ik.
HOI! Op de iPad werk ik met de Lightroom App.
De foto’s importeer ik in Lightroom, maar blijven op de SD kaart van de camera en gaan naar de portable SSD kaart. De Lightroom mobile app upload ze naar de Lightroom cloud. Op de iPad zet ik dus niets, heb daar de 128Gb versie maar van. Alternatief zou nog kunnen zijn de foto’s vanaf je SSD te kopiëren naar iCloud, maar dat doet ook weer iets met je lokale opslag. Ook OneDrive kan nog maar vind ik omslachtig werken. Besef wel, goede WiFi/5G is een vereiste.
Hopelijk helpt dit antwoord je?
//Dave
p.s. op mijn website staat hier een blogje over: nldazuu.com
Bedankt Dave voor het antwoord. Ik ga eens proberen met een UCB-C hub die ik aansluit op de iPad en daar kunnen dus andere USB apparaten op aangesloten worden. Ik ga proberen of ik dan rechtstreeks via de iPad van de kaartlezer naar een SSD die daar ook op aangesloten is, kan schrijven. Moet de USB-C hub nog ontvangen, ik hou je op de hoogte of het lukt. Ik heb de 256GB versie van iPad Air.
Heb het materiaal toegekregen en het werkt perfect! Voor 17,28€! Heb de UBS-C hub aan de iPad gekoppeld, vervolgens de CF-Express kaart (de kaartlezer) gekoppeld en de externe USB SSD schijf en rechtsreeks kunnen kopiëren van de CF-Express naar de SSD schijf. UGREEN Revodok USB C Hub PD100W op Amazon.de.
Top! En als je de Lightroom app op je iPad zet kun je als je wil lekker alvast beginnen met selecteren en bewerken van de foto’s! Dank voor je reactie, fijn 👍🏼
Interessant! Ik gebruik inderdaad ook een externe SSD en Onedrive.
Ik ben heel benieuwd naar je andere online backup service.
Hoi Ineke,
ik gebruik als andere backup service CrashPlan een betaalde online service gericht op backup.
//Dave