Landschap Thom Brouwer

Foto apparatuur landschapsfotografie – Thom Brouwer

Tekst en foto’s: Thom Brouwer

Wanneer je net begint met landschapsfotografie kan het soms lastig zijn om te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Soms ontdek je al doende dat je voor de volgende keer toch andere spullen mee had moeten nemen. Daarom deze checklist. Deze lijst is natuurlijk niet compleet en zal voor iedereen verschillen. Ook is niet alles nodig in alle omstandigheden. Dit is wat ik mee neem en belangrijk vindt. Ik sta natuurlijk vaak aan zee, daarom zijn mijn spullen ook meer specifiek voor die omstandigheden. Ook maak ik keuzes in wat ik mee neem. Zo blijven er wel eens bepaalde lenzen thuis.

Rugtas Thom Brouwer

De inhoud van mijn rugtas

 1. Camera: Nikon Z7. Professioneel model systeemcamera, geschikt om mee te werken onder allerlei weersomstandigheden. Daarnaast beschikt de camera over een 45mp sensor, waar ik persoonlijk belang aan hecht in verband met het kunnen printen van grotere afdrukken.
 2. Nikon Z 14-30mm f4. Mijn ‘go-to’ lens voor aan de kust. Weerbestendig en een weids, scherp beeld.
 3. Nikon 28-70mm f2,8: Een enigszins verouderde lens, maar goed glas vergaat niet. Veelzijdig inzetbaar, van landschap tot reportage en portret.
 4. Nikon D7500: spiegelreflexcamera met een APS-C sensor met een hoog dynamisch bereik. Deze camera gebruik ik voornamelijk als back-up en voor ingezoomde shots.
 5. Nikon DX 70-300mm: lichtgewicht telezoomlens, die zich op de D7500 gedraagt als een 105-450mm lens vanwege de cropfactor van de APS-C sensor. Gebruiksvriendelijke lens, maar schiet naar mijn zin soms tekort op contrast en scherpte.
 6. FTZ adapter: een adapter om F-mount lenzen om te zetten naar de Z-mount van de Nikon Z7. Op die manier kan ik ook mijn oudere lenzen blijven gebruiken.
 7. Nikon 35mm f1,8: Een DX lens, waardoor deze zich laat vertalen als een 50mm lens. Geschikt voor portretten en laag licht situaties.
 8. Filters: ik gebruik een aantal 100mm filters van Kase, in combinatie met de K9 filterhouder. Degenen die ik het meest gebruik zijn de soft grad 0,9 en de 6 en 10 stop ND filters. Handig voor het verkrijgen van bepaalde effecten en een beter uitgebalanceerde belichting.
 9. Statief: Sirui W-2204 + K20II balhoofd. Stevig statief welke goed presteert aan de kust. Waterdicht en licht, zonder in te boeten op stabiliteit. Instelbaar van hoog tot zeer laag, ideaal voor het maken van diverse composities. Voorheen heb ik het belang van een goed statief onderschat, maar ik heb gemerkt dat het gemak van een goed statief ontzettend fijn is!
 10. Draadontspanner: geschikt om bewegingsonscherpte te voorkomen, doordat je niet aan de camera zit om af te drukken. Het is ook mogelijk om met een vertraagde afdruk te werken op de camera, maar vaak wil ik meer controle over het exacte moment van afdrukken.
 11. Poetsdoekjes: aan de kust poets je wat af! Daarom heb ik altijd een aantal microvezel poetsdoekjes mee om lenzen en filters mee schoon te vegen.
 12. Lowepro Flipside 400 AW II: een rugtas met voldoende ruimte om al het bovenstaande (en meer) in op te bergen. Wat ik prettig vind aan de tas, is dat je met de band om de middel de tas kunt bevestigen, van je schouders kunt halen en vervolgens om kunt draaien om je middel. Op die manier kun je altijd snel bij je apparatuur. Je kunt het zelfs als een soort tafeltje voor je uit gebruiken bij het wisselen van lezen, handig!
 13. Dunlop waterdichte winterlaarzen: misschien wel de nuttigste aanschaf van het hele lijstje! Sinds ik deze heb, sta ik logischerwijs veel makkelijker langs de waterlijn en ín de zee. Dit geeft je de mogelijkheid om meer dynamische foto’s te maken, zonder natte voeten.
Camera Thom Brouwer

Wat er verder nog in de rugtas zit

 • Blaasbalg om stof van de lenzen te blazen
 • Extra accu’s voor de camera
 • Extra geheugenkaarten. Om frustratie te voorkomen als je er op locatie achter komt dat de geheugenkaart nog in je computer zit…
 • Panorama 200mm rail, een hulpmiddel om vervorming tijdens het maken van een panorama te voorkomen.
 • L-bracket: deze zit om de camera zodat je snel op je statief kunt wisselen tussen horizontaal en verticaal perspectief.
 • Zaklamp voor de avond/nachtsessies.
 • Inbussleutels voor het aandraaien van statiefonderdelen.
Scroll naar top

Ontvang 10% korting op een online cursus!