Focus stack - Karin de Bruin

Op zoek naar een nieuwe foto locatie

Tekst en foto’s: Karin de Bruin

Op zoek naar een nieuwe foto locatie. Het vinden van mooie, nieuwe locatie kan een uitdaging zijn, zeker als je ze zelf wilt vinden en niet altijd een ander om dat mooie plekje wilt vragen.

Zelf vind ik ze niet altijd na een wandeling, fietstochtje of autorit maar veel eerder vanachter mijn laptop of telefoon.

Hoe graag ik ook terug ga naar bekende plekken, ik ben ik altijd op zoek naar nieuwe, voor mij onontdekte locaties. Ik kan in de auto stappen en doelloos in de rondte rijden. Er is altijd een kans dat ik dan iets vind, maar beter bereid ik me iets meer voor. Ik ken mijn eigen omgeving nl. op mijn duimpje, grote kans dat als ik op onderzoek uitga, ik over de nieuwe mogelijkheden heen kijk. Daarom gebruik ik o.a. Google Maps voor het scouten van nieuwe fotografie locaties. Ik ben er niet echt op uit om een uniek plekje te vinden, wat voor mij nieuw is, is voor een ander misschien juist de locatie waar ze al tijden dag in dag uit naartoe gaan. Wat ik met mijn favo plekken tenslotte ook doe. Nee ik ben op zoek naar plekken die nieuw voor mij zijn. Opnieuw ontdekken, uitzoeken wat de beste momenten en tijden zijn. Dat blijf ik leuk vinden en een hele uitdaging bovendien.

Google Maps

Op een regenachtige dag open ik Google Maps en vergroot het beeld en ga heel nauwgezet langs de randen van meertjes, watertjes maar ook het strand. Als je maximaal inzoomt zie je echt zoveel details. Als ik iets zie wat ik nog niet ken, of wat mij interessant lijkt, maak ik notities en pin ik deze locatie vast in mijn telefoon. Als de gelegenheid zich voordoet, ga ik er eens heen om de boel te verkennen.

Op zoek naar een nieuwe foto locatie
De kustlijn afspeuren voor interessante objecten!

Ik pin de locatie in mijn telefoon en geef de locatie een naam zodat ik later altijd weet waarom ik hier eens naartoe wil. Als ik dan eens in de buurt moet zijn, open ik Google en kijk ik welke locaties ik gepind heb. Dan rij ik er gelijk even langs.

Op zoek naar een nieuwe foto locatie
Geef de locatie een naam en pin deze in de google app op je telefoon

Getijde

Zeker als de gevonden plek aan het strand ligt, check ik ook de getijden tabellen. Ik wil weten wanneer het hoog water is, en zeker ook wanneer het laag water is. Juist afgaand water heeft mijn voorkeur omdat er dan structuren te voorschijn kunnen komen die erg fotogeniek zijn.

Locatie - Karin de Bruin
Bestudeer de getijden voor het betreffende stuk strand

Photo Pills

Ook bekijk ik, met behulp van de app Photo Pills, of de locatie een interessante plek is voor een zonsopkomst of juist voor zonsondergang. 

Op zoek naar een nieuwe foto locatie
Zoek in Photopills naar de meest ideale dag voor zonsondergang

Scouten

Uiteraard ga ik een aantal keer naar de locatie onder wisselende omstandigheden. Bij laag water komen er structuren tevoorschijn, maar bij hoog water en harde wind kun je weer heel andere foto’s maken. 

Op zoek naar een nieuwe foto locatie
Een flinke storm die recht op de kust afkomt en onderweg fijn over de stenen rolt.

Maar als een moment van windstilte tijdens zonsondergang valt is het helemaal een fijne plek. Het licht is juist aan het einde van de dag zoveel mooier.

Op zoek naar een nieuwe foto locatie
Aan het eind van een windstille dag net na een geweldige zonsondergang

Instagram

Maar ik gebruik niet alleen Google als hulpmiddel. Ook Instragram of Facebook zijn erg handig. Over het algemeen fotografeer ik het liefst in mijn eigen omgeving. Ik ben niet een doorgewinterde hotspot fotograaf. Maar als we dan eens ergens in Nederland een weekendje weg zijn gaat de fototas altijd mee. Ik fotografeer het liefst aan het water, dus daar ga ik op Google Maps naar op zoek. Omdat ik dan niet even langsrij om de locatie te checken gebruik ik IG of FB als inspiratiebron. Ik typ de gevonden locatie in de zoekbalk in … vaak kom je uit bij een lokale VVV … en vind dan fotografen die veelvuldig in de buurt fotograferen.

Locatie - Karin de Bruin
Locatie - Karin de Bruin

Ik bekijk de foto’s van die betreffende fotograaf en ga soms met ze in contact. Niet voor de exacte gegevens, maar meer om ze te vertellen dat ik ze als inspiratie heb gebruikt. Zo vond ik ook dit geweldige ven. Ik bezocht het aan het eind van een regenachtige dag. Het licht was sprookjesachtig mooi. Ik vond het wel lastig, want het was de eerste keer dat ik deze locatie bezocht. En als het dan gelijk zo mooi is, heb ik nogal de neiging om als een kip zonder kop rond te rennen. Zo ga ik op zoek naar een nieuwe foto locatie.

Locatie - Karin de Bruin
Locatie - Karin de Bruin

Wil je weten hoe Karin deze mooie foto’s maakt als ze eenmaal de perfecte locatie heeft gevonden? Doe dan mee met de workshop Verdieping in Landschapsfotografie of de workshop Vuurtoren en Visstokken waarbij je aan de slag gaat met lange sluitertijden. 

Scroll naar top

Ontvang 10% korting op een online cursus!