Tekst en foto’s: Ellen van den Doel
Als je een beetje goed rond kijkt in de natuur zijn de tekenen van lente duidelijk zichtbaar. De sneeuwklokjes bloeien of hebben gebloeid. De krokussen staan te schitteren en de narcissen laten zich van hun beste kant zien. Een mooi moment om die voorjaar bloemen eens vast te leggen. Daarom in dit artikel wat handige fotografie tips.
Welke lens?
Een macro lens is hierbij in het voordeel. Je kunt lekker dicht op een bloemetje kruipen, ook al zijn ze maar klein. De achtergrond wordt al snel mooi zacht bij de keuze van de juiste diafragma waarde. Heb je geen macro lens? Met een zoomlens (70 – 200 of 100 – 400 of iets vergelijkbaars) kom je ook al een heel eind. Je moet alleen wat meer afstand nemen van je onderwerp zodat je meer gebruik kunt maken van de zoom. Dit geeft ook een mooiere zachtere achtergrond. Misschien heb je wel omkeerringen of een voorzet lens waarmee je ook een macro effect kunt bereiken?
Bepaal je setting
Niet iedere fotograaf is een voorstander van het bepalen van de omgeving. De een houdt het liever puur natuur, zoals het is, de ander gaat graag wat creatief aan de slag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sturen van het licht. Wil je wel of niet direct licht op je bloem? Is er zon en vindt je dat te fel? Dan kun je met een paraplu (wit heeft de voorkeur) of iets dergelijks de bloem in de schaduw zetten. Heb je licht van achteren, kun je ook jezelf gebruiken om schaduw te werpen over de bloem. Vindt je het mooi om druppeltjes te hebben op de bloem? Neem dan een plantenspuit mee met water. Bij voorkeur een plantenspuit die fijn verneveld.
Zorg dat je ergens op kunt liggen
Tja… die bloemen bevinden zich laag bij de grond. Dat betekent dat wij ook omlaag moeten. Want het fotograferen op gelijke hoogte van de bloem is het mooiste. Dus niet van bovenaf erop kijkend. Neem dus iets van een vuilniszak mee waarop je kunt liggen/ zitten.
Creëer rust
Een rustige zachte achtergrond kijkt fijn. Ga dus op zoek naar een bloem die alleen staat en die een vrij lege achtergrond heeft. Wil je de voorgrond ook zacht? Dat kan bijvoorbeeld door blaadjes of iets dergelijks voor de lens te houden. Eigenlijk ergens “doorheen” te fotograferen. Wat ook een leuk effect kan geven is een boterhamzakje om de lens. Simpel met een elastiekje vast maken. Maak een gaatje in de voorkant en kijk of het een gewenst effect geeft (niet aan te raden met tegenlicht).
Belichtingsinstellingen
Speel met je diafragma. Een open diafragma (klein getal) geeft een kleinere scherptediepte en dus eerder een mooie zachte achtergrond. Maar bij een macro lens kan de scherptediepte ook wel eens te klein worden. Pas het diafragma dan aan naar wens. Let op je sluitertijd, wanneer je in een donker hoekje van je tuin bezig bent, kan de sluitertijd net te langzaam zijn voor scherpe foto’s. Pas deze aan door op de M stand te werken. Zo kun je zowel diafragma als sluitertijd controleren. Vergeet ook je iso niet aan te passen. Kies een zo laag mogelijke waarde als wat past bij de situatie.
Meervoudige belichting
Veel camera’s (DSLR en systeemcamera’s) beschikken over de mogelijkheid om te fotograferen met meervoudige belichting. Vergelijk dat eigenlijk met vroeger in het analoge tijdperk wanneer je het rolletje vergat door te draaien en er 2 opnames op 1 negatief stonden. Je kunt in het menu van meervoudige belichting vaak meerdere samenvoeg opties kiezen. Kijk wat voor jou het gewenste effect geeft. Vaak is additief of gemiddeld een prettige optie. Fotografeer bijvoorbeeld eerst de bloem en fotografeer als twee opname een zachte neutrale achtergrond die uit focus is. Deze worden dan gecombineerd. Tussendoor kun je ook belichtingsinstellingen wijzigen. Dit is zo maar een voorbeeld, want je kunt hier eindeloos mee variëren en je creativiteit laten gaan.
Heb je nog een handje hulp nodig? Of de creatieve inspiratie ontbreekt? Doe dan mee met de workshop creatieve macro fotografie. Er gaat een wereld voor je open!