Tekst en foto’s: Sander Grefte
Wat er allemaal in mijn fototas zit? Eigenlijk niet eens zo heel veel, want dat brengt voor mij enorm veel rust in wat ik moet pakken, meenemen of kiezen om te gebruiken. Laat ik eerst beginnen met de tas zelf. Dat is een Mindshift Backlight Elite 45L. Dit is een grote tas waar wel heel veel in kan qua fotospullen maar ook accessoires. Daarnaast zou je met deze tas ook spullen kunnen dragen voor meerdaagse wandelingen (waterzak, bevestiging voor slaapzak etc), iets wat nog altijd graag wil doen. De tas draagt erg fijn op de rug en de heupriem werkt goed om het gewicht van de schouders halen. Verder is de tas zeer weerbestendig en erg stevig zodat de cameraspullen goed beschermt zijn. De opening zit op de rugzijde en is makkelijk te openen. Eenmaal open zie je hoe ik mijn tas heb ingedeeld en wat er allemaal inzit maar zoals je ziet ben ik nog altijd zoekende naar de beste indeling van de tas 😊. Hieronder ga dieper in op welke fotospullen ik standaard meeneem of kies om te gebruiken. Ook zal ik een aantal handige accessoires aanstippen.


Camera en objectieven
Het belangrijkste wat ik meeneem zijn natuurlijk de camera en objectieven. Deze zijn:

De Nikon Z6 is een prachtige full frame systeemcamera die prachtige kleuren weergeeft. De camera heeft 24 megapixels iets wat meer dan voldoende is en bij astrofotografie minder ruis bij hogere iso-waarden zou moeten geven. Ondertussen merk ik dat ik soms nog best wat wil croppen en daarom staat er een Nikon Z7 (ii of volgende versie) op mijn verlanglijstje, maar ik hoor je al denken… het zijn inderdaad luxeproblemen 😉. Qua objectieven ben ik van veel verschillende soorten (primes, macro, super tele) terug gegaan naar de basis. Afgelopen jaren heeft mij namelijk geleerd dat het huidige bereik van mijn ‘holy trinity’ 14-200mm f/2.8 voor meer dan 95% voldoende is voor mij. De Nikkor 14-24mm f/2.8S gebruik ik voornamelijk bij watervallen of onderwerpen waarbij ik er heel dicht op wil kruipen om die extreme diepte te kunnen creëren. Of ik gebruik dit objectief om het landschap inclusief lucht goed in beeld te krijgen.


De Nikkor 24-70mm f/2.8S heeft een mooi standaard zoombereik. Ik gebruik het vooral veel voor familiefoto’s tijdens wandelingen of vakanties. Door het grote diafragma-bereik kan ik dan ook mooi spelen met de scherptediepte. Maar ook voor normale landschappen en in het bos gebruik ik dit objectief vaak.

De Nikkor 70-200mm f/2.8S is mijn meest gebruikte objectief de afgelopen tijd. Ik gebruik het vooral vaak voor bosfotografie, voor gesloten landschappen en om het landschap in elkaar te drukken. Ik kan hiermee ook snel het onderwerp goed isoleren en storende elementen uit beeld te houden. Lees hier meer tips over bosfotografie.

De Nikkor Z Teleconverter 2.0X kan ik alleen in combinatie met mijn 70-200mm gebruiken en geeft mij een relatief lichtgewicht 140-400 f/5.6. Hiermee heb ik dus meer bereik wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om details uit het landschap te fotograferen of voor wild life fotografie. Gaat het ten kost van scherpte? Ja, wel een beetje bij f/5.6, maar vanaf f/8.0 is deze combinatie voor mij zeer scherp en dus een reden om deze combinatie regelmatig te gebruiken.


Maar waarom allemaal f/2.8 objectieven. Nou, dit is eigenlijk een luxe die ik mij kon veroorloven. Ten eerste was ik beperkt in het natieve Z-objectieven aanbod waardoor ik begon met het aanschaffen van de Nikkor 70-200mm f/2.8S. Dit objectief was zo ontzettend fijn om mee te werken (scherpte, degelijkheid, extra functionele knoppen en interne zoom) dat ik, zodra dat kon, ook de andere twee lichtsterke objectieven heb aangeschaft (omgeruild voor de f/4.0 versies). Een ander voordeel is dat ik hiermee ook mijn astrofotografie beter kon uitvoeren met kortere sluitertijden, lagere iso-waarden en kwalitatief betere scherpte en coma. Ik weet het, er zijn nog lichtsterkere objectieven, maar dan gaat het mijn doel voorbij om met een ‘kleine’ fotografiekit alles te kunnen doen wat ik leuk vind.

Filters
Ik maak gebruik van de Kase K9 filterhouder met twee medium grijsverloopfilters (2- en 3-stop), een ND filter (6 stop) en een circulaire polarisatie filter. Daarnaast gebruik ik ook de magnetische circulaire filterset van Kase met een ND filter (10 stop) en polarisatiefilter.

De magnetische circulaire polarisatie gebruik ik vooral voor bosfotografie. Ten eerste bespaart het veel ruimte in de tas. Ten tweede kan ik met deze set heel snel veranderen van objectieven en direct de polarisatie filter overzetten. Een uitgebreidere review hiervan lees je hier.
De reden voor de Kase K9 filterhouder is dat deze past op alle objectieven die ik gebruik. Je leest het goed, inderdaad ook de Nikkor 14-24mm f/2.8S. Het enige wat niet past in combinatie met dit objectief is de circulaire polarisatie filter. In plaats daarvan gebruik ik de vierkant polarisatie filter die je in de houder schuift. Door de houder dan te draaien kan je toch het polariserend effect bereiken. Ik hoor je al denken, ‘maar dat kan dan toch niet samen met de grijsverloop filters?’ Dat klopt, en ik gebruik de vierkant polarisatie filter voornamelijk bij watervallen, soms met de 6 stop ND filter.

Accessoires
Om het fotograferen te vergemakkelijken maak ik gebruik van de volgende accessoires. Een statief (Benro C4780TN) en geared head (GD3WH). Deze combinatie is heel stevig, hoog en met de geared head kan ik zeer precies mijn compositie maken. Verder gebruik ik een L-bracket waardoor ik heel snel en makkelijk de camera in de portret of landscape stand zetten. Ook gebruik ik regelmatig een rocket blower, meerdere lensdoeken en microvezeldoeken om de camera, objectieven en filters schoon of droog (als het regent) te maken. Verder heb ik reserve accu’s, een afstandsbediening (met reserve batterijen), regenhoes (voor camera en tas), hoofdlampje, en een algemene onderhoud set voor het statief en L-bracket. Als laatste mogen een beker, lepel, mes, en vork niet ontbreken als ik een lange dag op pad ga, want dan neem ik eten en een thermos met koffie en/of water mee.

