Dave Zuuring - Heide landschap

1 maat gegroeid, in omvang toegenomen

Tekst en foto’s: Dave Zuuring

Van 4XL naar 5XL

Was jij het afgelopen weekend ook op de Foto Fair? Dan heb je wellicht al kennis gemaakt tijdens een van de drie presentaties over de fotografie formule die ik hanteer. Was je er wel of niet, ach eigenlijk maakt dat helemaal niet uit. Want in deze blog lees je over de 5XL fotografie formule waar jij gebruik van kunt maken om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

De afgelopen periode kon je hier al lezen over de visie die ik hanteer binnen mijn landschapsfotografie. Waarom ik fotografeer en hoe je er meer plezier in kunt hebben door je eigen stijl qua fotografie te leren herkennen en waarderen. Nu dus een derde blog over dit onderwerp. Aanleiding, ik kreeg dankzij een paar leuke reacties op mijn laatste blog nieuwe inzichten cadeau die ik graag met jullie wil delen.

Eerst een korte samenvatting uit mijn laatste blogs, In “Een (eigen) visie op fotografie deel 2” schreef ik dat het me steeds duidelijk was geworden over hoe ik fotografeer. Dat fotograferen doe ik altijd vanuit het motto “Make Your Memory Today – vastleggen – beleven & herbeleven”, maar dat terzijde. Met vastleggen bedoel ik vooral alles wat je kunt doen om een foto te maken. De locatie, je voorbereiding en vooral je kennis van je camera en de foto techniek.

Wat was dat ook alweer, beleven

Zee landschap - Dave Zuuring
Hemelvaartsdag, een dagje naar zee zonder verwachtingen

Beleven is ter plekke genieten op je foto locatie als je aan het fotograferen bent. Genieten van het hier en nu en wat je ten deel valt. Vaak zit het tegen, soms zit het mee. Alhoewel je kunt dit beïnvloeden door je goed voor te bereiden. Onder andere door naar het weer te kijken. Via onze website kun je dit leren via de online cursus weer en planning. Zelf probeer ik me hier niet te veel meer door te laten leiden, zonder verwachtingen eropuit gaan of te wel zoals mijn fotomaatje Sander Grefte zegt: “Kiek’n wat wot’  is ook erg leuk en kan een belangrijke factor zijn in je fotoplezier. Immers spontaan en jezelf uit te dagen om te handelen naar wat er dan is, kan ook soms verfrissend werken. Want er is altijd wel wat te fotograferen en al helemaal als je er plezier in hebt.

Nagenieten       

Zee landschap - Dave Zuuring
De volgende ochtend weer nagenieten

Herbeleven noem ik dat. Met hemelvaartsdag stond ik samen met Ellen aan het strand van Burgh-Haamstede. Op de terugweg naar huis genoot ik al na van de heerlijke middag aan zee. De zilte lucht, de wind en de golven. Heerlijk. Toen ik de volgende ochtend de foto’s inlaadde en ging bewerken, kwam direct dat heerlijke gevoel van die dag ervoor weer bij me terug. Toen ik enkele weken later inmiddels de foto’s weer bekeek, de foto’s de finishing touch gaf en deelde op social media was dat gevoel, het nagenieten weer terug. Datzelfde heb ik ook bij foto’s van jaren geleden, de herinnering is er dan direct weer.

De 5XL filosofie

Landschap - Dave Zuuring
Lijnen als lagen, een toef avondlicht en omdat de lucht niet interessant was een gesloten landschap. Ook dat is de 5XL filosofie.

Terug naar nu. Immers van 3XL gingen we naar 4XL. Lees nog maar eens mijn blog terug. De eerste 3 L-en spreken voor zich. We hebben het dan over Licht, Lucht en Lijnen. Tijdens de gratis lezing op de Foto Fair op 2 en 3 juli of tijdens mijn aanstaande Fotoworkshops (heide landschap) is er geen ontkomen aan. We staan dan uitgebreid bij stil. De vierde L gaat voor mij over de local patch. De vierde L gaat het over waar je fotografeert en die noemen we een local patch. Een plekje om de hoek, een locatie dichtbij huis waar je altijd kunt gaan fotograferen altijd heen kan.

De vijfde L

Landschap - Dave Zuuring
Een local patch draagt enorm bij aan je fotoplezier en fotografische ontwikkeling

De vierde en vijfde L staan voor mij enorm in verbinding met elkaar. Er zijn zoveel redenen waarom je ook in je fotografie afgeleid kunt worden van je hobby door bijvoorbeeld familie, werk of andere verplichtingen. Ook zijn er wellicht andere redenen te bedenken waarom fotografie tot frustratie kan leiden. Wat is het dan lekker om altijd ergens heen te gaan waar jij happy wordt en met mooie beelden thuis kunt komen.

workshop heide landschap - omgeving Arnhem
Samen de heide velden fotograferen

En dus kan het niet anders zijn dat mijn vijfde L, waarom je graag dingen zoals fotografie doet haast wel moet zijn LOL. En nee ik heb het daarbij niet over de internettaal die zegt laughing out loud. Nee ik heb het over plezier, pret, het leuk hebben. Want het naar je zin hebben, iets doen waar je vrolijk van wordt dat lijdt in combinatie met de andere 4 L-en haast vanzelfsprekend tot fijne foto’s, een beleving waar je met plezier van kunt nagenieten en je het nog meer naar je zin hebt om nieuwe foto’s te maken. Dat kan in je eentje op je local patch zijn tijdens een zonsopkomst of zonsondergang. Maar ook tijdens een DPA workshop of binnenkort een DPA meet en greet, want zeg nu eerlijk; “Het is toch altijd LEUK om met lotgenoten en/of mede gepassioneerde vrije tijdsfotografen SAMEN je hobby uit te oefenen, leren van elkaar en met nog mooiere foto’s thuis te komen?”. Hoe denk jij daarover?

We spreken je graag, laat van je horen of wellicht ontmoeten we je tijdens een workshop. Let’s Make our Memory Today en onthoudt de vijfde L, lol in je fotografie. Dave verzorgt in Augustus diverse workshop heide landschapsfotografie tijdens het heide bloeiseizoen. Tijdens deze workshops staat 3, 4 of 5XL centraal.

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!