5 tips om de heide te fotograferen

5 tips om de heide te fotograferen

5 tips om de heide te fotograferen

En de heidekoorts te beteugelen 

Tekst en foto’s: Dave Zuuring

Heb jij er last van #heidekoorts? Menig landschapsfotograaf komt met het paarse goud, de bloeiende paarse heide, ieder jaar weer tot leven. Immers op deze manier zo’n kleurige voorgrond hebben in je foto’s is haast net zo mooi als de tulpenvelden in het voorjaar en de herfstkleuren in het najaar. Maar als je dan net zoals ik ‘last’ hebt van #heidekoorts, of dat niet hebt,  hoe ga je dan wel goede foto’s maken van de heide? In deze blog 5 tips om de heide te fotograferen.

Tip 1: Samen de heide velden fotograferen

Ga je alleen dan kun je nogal overdonderd worden door al het moois wat je ziet. Door samen te gaan maak je er wat gezelligs van, krijg je wat afleiding en inspireer je elkaar ook. Twee zien meer dan een! Kortom het zorgt voor rust. Maar allerbelangrijkste het zorgt voor plezier. Plezier samen is lol en dat laatste is echt wel een van de kenmerken die we belangrijk vinden in de workshops die we vanuit Dutch Photo Academy verzorgen.

workshop heide landschap - omgeving Arnhem
Samen de heide velden fotograferen

Tip 2: Zoek de heide velden dichtbij

Ken je van vroeger nog de Bosatlas die we op school gebruikten? Daarin had je ook altijd geologische kaarten. Anno nu pakken we misschien wel erg snel Google Maps of Instagram erbij. De eerste wellicht nog als vervanger van de atlas, maar de laatste meer als inspiratiebron. In het artikel van Karin lees je alles over hoe zij het aanpakt om locaties te vinden. 

Wat ik bedoel te zeggen is, laat je dan niet te veel afleiden door de foto’s die je ziet van de Westerheide, of Posbank. Nee je zult zien dat dichterbij huis ook fraaie plekjes te vinden zijn waar je het paarse goud kan vinden. Enneh… dat scheelt alleen maar weer die hele vroege wekker zetten. Dus pak eens een oude Bosatlas erbij en blader daar eens doorheen. Je zult versteld zijn wat je ontdekt.

5 tips om de heide te fotograferen
Door heel Nederland vind je heidegebieden, zoals hier in het Oosten van Nederland op de Lemelerberg.

Tip 3: De kleur van de heide

Fotograferen is werken met licht en de condities die er zijn. Als landschapsfotograaf fotograferen we graag rondom de venstertijden van de dag met het fijne zachte ochtend en avondlicht. En hoe mooier dat licht, des te meer impact dit heeft op de kleur van de heide. En als er niet die spetterende avond- of ochtendkleuren zijn laat je dan niet afschrikken, immers net als met bijvoorbeeld macrofotografie, tijdens een dag met bewolking oogt de heide neutraler en kun je wellicht meer close-ups of gesloten landschappen fotograferen.

5 tips om de heide te fotograferen
Zelfde plek, zelfde ochtend, maar 30 minuten tijdsverschil betekend een verschil in kleur.
5 tips om de heide te fotograferen

Tijdens het blauwe uurtje, (ochtend en avond) kleurt de heide blauw-paarser van kleur dan tijdens die gouden zonsopkomst, waarbij de heide meer roze is. Om de kleuren zo mooi mogelijk te krijgen kun je daarom spelen met de witbalans. En het leuke van spelen met de witbalans tijdens het maken van de foto is, is dat je op je display al enthousiaster wordt van die fijne kleuren, wat weer verder uitnodigt om door te fotograferen en nog meer mooie heide beelden te maken. Maar pas op met kleur, sla  niet teveel door, want heide is nog nooit zuurstok roze of fluorescerend paars geweest. Heb je eenmaal de smaak te pakken. Pas dan wel op voor #heidekoorts, want voor je het weet sta je erg vaak buiten voor dag en dauw om foto’s te maken, want het paarse goud werkt erg verslavend.

Tip 4: Licht, lucht en heide

5 tips om de heide te fotograferen
Zijlicht, een vleugje mist en je snapt waarom ik fan ben van dit type licht en de heide die er ook wat zachter door wordt qua sfeer.

Zeg je fotografie, dan zeg je schrijven met licht. Ik raakte het hierboven in de alinea over kleur al aan, des te mooier het licht des te mooier de kleuren. Maar licht is iets wat we kunnen beïnvloeden, hetzij met behulp van filters. Leer hier of hier meer over het werken met filters. Maar licht kunnen we ook goed inzetten vanuit het standpunt van waar uit we fotograferen.

Tip 5 : Ga ook naar de heide op een wisselvallige dag

Maar wat als we nu niet in dit gouden uurtje kunnen fotograferen. Ook met daglicht is het meer dan de moeite waard om een nabij gelegen heide veld op te zoeken. Mijn belangrijkste tip is dan om vooral op omstandigheden te letten als er bewolking en buien in de voorspellingen zijn. Want dan krijg je al snel een fraaie lucht. Dankzij de lucht wordt de foto dan al snel completer. Maar let dan nog steeds op wat licht doet. Soms zal je dan geduld moeten hebben, je camera laten staan waar die stond en dan krijg je dit soort beelden.

5 tips om de heide te fotograferen
Geduld hebben en opletten of er nog even licht door de bewolking komt.
5 tips om de heide te fotograferen

Ook overdag, besef dat we nog in de zomer zitten, kan het licht hard zijn. Maar onthoud dan om je polarisatiefilter mee te nemen. Naast dat het lucht en wolken dat fijne effect geeft, maakt het de kleuren ook rijker. Of te wel de kans op heidekoorts is in het bloeiseizoen is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aanwezig.

5 tips om de heide te fotograferen

Samengevat 5 tips om de heide te fotograferen

  1. Ga samen. Naast dat het gezelliger is, inspireer je elkaar ook vaak. Of boek een workshop, 21 augustus 2022 is er een nieuwe workshop heide landschapsfotografie gepland. Naast gezellig leer je vast en zeker ook weer iets nieuws.
  2. Zoek een heide gebied dichtbij, hetzij via de Bosatlas of met behulp van Google maps. Lees dan ook de recente blog die Karin de Bruin schreef over foto plekjes vinden. En als je overdag gaat, vergeet dan tenminste je polarisatiefilter niet.
  3. Kleuren zijn met de heide erg snel gevonden, je benadrukt ze door te werken met je witbalans al tijdens het fotograferen. Maar pas op, je kunt al snel de kleuren overdrijven. En onthoud dat als er mist is, dat je tenminste iets overbelicht, expose too the right om de mist helder te houden.
  4. Licht kan je foto maken of breken. Werk met grijsverloopfilters om balans in je foto te hebben. Speel met zijlicht en een hoger of lager stanpunt. Als je met zijlicht werkt overdag vergeet dan niet je polarisatiefilter te gebruiken. Het maakt hard licht wat aangenamer en de kleuren worden rijker.
  5. Ga zeker naar de heide toe op een wisselvallige dag. Juist dan kun je ook overdag fraaie opnames maken met soms indrukwekkende luchten. Ondanks dat foto’s met mist in het gouden uur magisch zijn, sla je hiermee twee vliegen in 1 klap. Je verkent niet alleen je locatie op nieuwe perspectieven, maar je komt ook nog eens thuis met nieuwe foto’s.
  6. Bonus tip: GAAN. Fotograferen leer je door te doen, foto’s te maken en in de praktijk uitvoeren wat je geleerd hebt. Zet die wekker, benut je vrije tijd, ga wandelen en neem je camera mee.

Workshop heide landschapsfotografie

Wil je echt leren met welke technieken en composities je de paarse heide op zijn mooist fotografeert? Ga dan mee op workshop heide landschapsfotografie met Dave. 

3 reacties op “5 tips om de heide te fotograferen”

  1. Leuk stuk, Dave!
    Ik probeer mijn koorts naarstig te onderdrukken. 😉

    Ik zal toch echt nog 3 weken moeten wachten. 😁

  2. Hallo Dave,
    Bedankt alvast voor de tips. Ik zal goed voorbereid met je meegaan op 20 augustus. Helemaal zin in. Groetjes Ingrid

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!