Workshop heide landschapsfotografie

Tips voor heide landschapsfotografie

Tekst en foto’s: Dave Zuuring

Hoewel de zomer pas net begonnen is blikken we met Dutch Photo Academy alvast vooruit op de nazomer. Dat is de periode waar we vanaf midden Augustus tot midden September de paars bloeiende heide gaan fotograferen. Al van kinds af aan ben ik te vinden op de heidevelden rondom Arnhem. En sinds ik ging fotograferen in 2009 staan heidelandschappen centraal in mijn fotografie. We geven alvast een tip, wellicht een opendeur, over waarom je de heide het beste tijdens zonsopkomst kan fotograferen.

Je zult denken, dat is vanwege het fraaie gouden licht, dat is zeker een belangrijke reden. Want mooi licht is een bepalende factor voor landschapsfotografie. Maar er zijn nog 2 redenen waarom ik de heide het liefste tijdens zonsopkomst fotografeer. Naast het mooie ochtend licht, is dat het enerzijds rustig is in de gebieden en anderzijds dat mits de weersomstandigheden optimaal zijn je mist aantreft.

Workshop heide landschapsfotografie

Veel heidegebieden zijn in de bloeiperiode niet alleen in trek bij fotografen, maar zeer zeker door recreanten die er graag een wandel- of fietstocht door maken. Ben je er vroeg bij, zoals in onze workshop heide landschapsfotografie, dan hebben we de natuur eventjes voor onszelf en kunnen we ongestoord gebruik maken van de paden tijdens de workshop. Anderzijds ochtenden in het najaar kunnen garant staan voor condities met mist. Mist in combinatie met het blauwe of gouden uurtje transformeert een heideveld volkomen. Kijk maar eens naar deze opnames en zie hoe de kwaliteit van het licht i.c.m. de zachte sfeer van mist het beeld transformeert en vooral rustiger en minder hard maakt.

Heide met daglicht
Heide met daglicht
Heide voor zonsopkomst
Heide voor zonsopkomst

De grootste uitdaging die ik zelf ervaar in het vastleggen van heidelandschappen, idealiter tijdens zonsopkomst is niet het weervoorspellen. Daartoe volg je de cursus weer en planning waarin je online kunt meedoen. De echte uitdaging ligt voor mij in de juiste belichting maken, zodat je naderhand je RAW file perfect naar jouw smaak kunt uitwerken. Immers heidelandschappen kenmerken zich zeker in het blauwe uur door een donkere voorgrond versus een veelal heldere hemel. Of te wel een zeer groot lichtcontrast en ook wil je daarbij de kleuren van de heide goed laten overkomen. Hoe vaak zie jij niet beelden van de heide waarbij je jezelf soms achter de oren krabt waar die ‘nucleaire paarse kleuren’ vandaan komen?

Workshop heide landschap fotografie

Ondanks dat hypermoderne camera’s een steeds beter resultaat kunnen afleveren om dit contrast goed vast te leggen blijft het een uitdaging om met de juiste belichting thuis te komen. De grote contrastverschillen kun je soms oplossen met grijsverloopfilters. Daarover kun je ter voorbereiding op deze workshop al online veel leren in de cursus filters en lange sluitertijden. Het werken met het histogram is hierbij erg belangrijk. Door het histogram te controleren bij een foto kun je bepalen of de foto de optimale belichting heeft. Denk je foto even om in zwart wit. De linkerkant van het histogram staat voor zwart en de rechterkant van het histogram voor wit. Afhankelijk van de belichting van de foto wordt er hier een berg of meerdere bergjes zichtbaar. Dit zegt je wat over de belichting van de foto.

Dus daarom gaan we tijdens de workshop heide landschapsfotografie ook nadrukkelijk stil staan bij juist belichten. Belangrijke vraag vooraf hierover? Hoe goed ken jij jouw camera? Weet jij hoever je kunt gaan met je camera en de belichtingsmeter, immers je kunt niet ongestraft schaduwen openen en hoog lichten corrigeren.

Workshop heide landschapsfotografie

Kun je net als Dave ook niet wachten tot de heide weer bloeit? En wil je graag leren hoe je dit mooie landschap goed vast kunt leggen? Doe dan mee met de workshop heide landschapsfotografie op 21 of 28 augustus. Dave neemt je graag mee naar de mooiste plekjes. 

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!