Fotoreis Madeira

Ontdek Madeira met de camera

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Wat is het eerste wat in je hoofd op komt als je het hebt over Madeira? “Bloemen”, “wandelen”, “eiland”, “bestemming voor pensionada’s”? Als ik aan Madeira denk, dan denk ik aan fotograferen!  Madeira heeft het namelijk allemaal voor mij. Wat precies? Lees snel verder.

Wat meer informatie over Madeira

Eerst wat informatie over Madeira. Je vliegt er in zo’n 4 uur naar toe. Madeira is een een eiland in de Atlantische oceaan Het ligt ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal. Madeira is een autonome regio van Portugal. Het eiland is niet zo groot:  27 km breed en 57 km lang. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong. Nu is er geen vulkanische activiteit meer. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1862 m). Madeira heeft een vrij mild klimaat met gemiddelde temperaturen van 16 – 22 graden. Dit laatste is ook afhankelijk van waar je je bevindt op het eiland. In het zuiden is het over het algemeen zonnig weer en de noordkant kent meer bewolking, maar is daardoor ook groener en ruiger. De hoofdstad van Madeira is Funchal. 

Fotoreis Madeira

Dat Madeira ook bekend staat als een wandelbestemming is niet zo gek. Het eiland staat bekend om zijn mooie natuur. Het is er bergachtig, met ruige steile kusten en heel veel bos. Levadas zijn iets typisch voor Madeira. Dit zijn irrigatiekanalen. Sommige zijn al aangelegd in de 16e eeuw. In het noorden valt meer regen dan in het zuiden, via deze kanalen vervoerden ze het water naar het zuiden. Langs deze kanalen lopen ontzettend veel wandelingen. Fotografen hebben veel overeenkomsten met wandelaars, we waarderen beide de mooie natuur. 

Madeira is gevarieerd

Het mooie van Madeira vindt ik dat het zo gevarieerd is en tegelijkertijd is het overzichtelijk en niet te groot. Binnen een uur rijdt van de ene naar de andere kant van het eiland. Oversteken van noord naar zuid doe je in een half uur. Er zijn veel tunnels aangelegd waardoor rijden een stuk sneller gaat. Zo kun je dus in 7 graden boven de wolken staan en met een half uur zit je in de korte broek aan zee. 

Fotoreis Madeira

Zoals gezegd is Madeira gevarieerd: bossen, bergen, het kale en ruige Ponta de São Lourenço, blauwe zee met machtige rotsen, dramatische luchten en zonnig weer. Het kan allemaal. Het is maar net waar je zin in hebt. Het weer kan namelijk ook enorm verschillen op bepaalde locaties door het micro klimaat van het eiland en de ligging. Oh en vergeet ook het lekkere eten niet, wat gelukkig nog vrij voordelig geprijsd is. Mijn favoriet is toch wel de espetada. 

Fotoreis Madeira

De ruige natuur en de gevarieerdheid van het landschap maken Madeira een perfecte fotografie bestemming met voor ieder wat wils. Alle facetten van landschapsfotografie komen hier aan bod. Bij mij gaat dus alles mee. Van groothoek tot zoomlens, filters en een star tracker voor de donkere nachten. De meeste mooie locaties zijn ook goed met de auto bereikbaar, voor sommige is een wandeling nodig. 

Wat is te fotograferen

Thuis ben ik omringd met water, daar fotografeer ik ook het liefste. Als ik op reis ga heb ik graag ook de zee in de buurt. Ik geniet enorm van het fotograferen aan zee, dat is op Madeira helemaal gaaf. Vaak ruige golven klappen op de rotsachtige kust. Spelen met lange sluitertijden en filters gaat hier dan ook perfect. 

Fotoreis Madeira

Maar machtige vergezichten in de bergen blijven ook fascinerend. Dan pak ik vaak de zoomlens erbij om de details van de bergtoppen, licht en sfeer te fotograferen. Is het mistig/ regenachtig weer dan zijn de bossen perfect. Hier ontstaat een magische en sprookjesachtige sfeer. Wanneer je naar het hoogste punt van Madeira rijdt bevindt je je met wat geluk boven de wolken. De ruige bergtoppen steken dan door de wattendeken heen. De camera draait dan overuren. Op diezelfde hoge topen is het ‘s nachts nog echt donker. Bij een heldere nacht, kan sterrenfotografie hier dus ook perfect. 

Maar ook ronddwalen op de markt van Funchal of in de kleine straatjes met street art behoort tot de mogelijkheden. 

Op fotoreis naar Madeira

De fotoreis naar Madeira vindt plaats in november. Hierdoor zijn de tijden voor zonsopkomst en zonsondergang goed te doen. Wanneer de omstandigheden goed zijn proberen we deze kansen zo goed mogelijk te benutten. Al kun je overdag ook prima fotograferen op Madeira. Dan zoeken we bijvoorbeeld de bossen op, of gaan we naar de ruige noordkust waar meer bewolking is. We passen ons aan, aan de omstandigheden. Een goede nachtrust is natuurlijk ook belangrijk, daarom heeft iedereen een eigen slaapkamer. 

Fotoreis Madeira

En…? Ben je al overtuigd om Madeira te ontdekken met de camera? Eén week is al vol, maar we hebben een extra week toegevoegd. Je kunt dus nog mee op fotoreis naar deze bijzondere bestemming. Wij nemen je mee naar de mooiste plekjes en je hoeft je nergens druk om te maken. Alleen maar lekker met fotografie bezig zijn. Ga jij mee van 5 t/m 12 november? Heb je vragen over deze reis, stuur gerust een mail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!