fototas - Ellen van den Doel

Waar moet je op letten als je een fototas koopt?

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Als je start met fotograferen koop je als eerste een nieuwe camera. Geleidelijk komen daar verschillende lenzen bij. En weer later nog meer spullen. Dat moet allemaal ergens in. Dus de volgende stap is een fototas aanschaffen. Maar waar moet je op letten als je een fototas koopt? 

Welke fototas je nodig hebt is heel persoonlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden en opties. In dit artikel zet ik er een aantal op een rij die wat mij betreft handig zijn. 

Type fototas

Ga je voor een rugtas, een slingbag of een schoudertas? Alles kan eigenlijk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een rugtas. Ik vind het belangrijk dat het gewicht evenredig over mijn schouders en rug verdeeld wordt. Hierdoor kan ik hem langer dragen. Als fysiotherapeut kijk ik toch ook naar de ergonomie van een fototas. 

fototas - Ellen van den Doel
f stop - Ajna

Formaat fototas

Dit is een lastige keuze. Ga je voor een tas op de groei waar je nog ruimte hebt om weer nieuwe spullen in te stoppen? Ga je voor een kleinere tas omdat je er veel mee wilt gaan wandelen? Hoe groter de tas, hoe meer er uiteraard in kan. Maar dat betekent ook dat hij zwaarder wordt. Hoe zwaarder de tas wordt, hoe belangrijker het comfort tijdens het dragen. Ik heb ervoor gekozen om uiteindelijk 2 formaten rugtas te gebruiken. Een kleine voor als ik compact wil en langer ga lopen en een grotere voor als ik echt meerdere spullen mee wil kunnen nemen. 

Comfort

Zeker wanneer je langer met een fototas loopt gaat het gewicht tellen, ongeacht hoe zwaar hij is. Het is daarom erg belangrijk om na te denken over het draag comfort van de fototas. Dit zal ook per persoon verschillen omdat dit afhankelijk is van je bouw. Het is dus aan te raden om de tas eens te passen en te voelen in de winkel. Bij voorkeur plaats je er even iets zwaars in, want je in de winkel kunt vinden (indien mogelijk uiteraard). De schouderbanden moeten voor mij wat dikker en breder zijn. Dit is prettiger voor de schouders. Ook moeten de schouderbanden te verstellen zijn bovenaan (en uiteraard onderaan voor de lengte) zodat je de tas dichter naar je rug kunt brengen. Een stevige heupband is voor mij een must. Hierdoor draag je het gewicht meer op je heupen, in plaats van alleen op je schouders. Ook een borstband mag niet ontbreken. Deze 2 banden zorgen ervoor dat de tas stevig op mijn rug zit. Ik zal deze tijdens het lopen dan ook altijd dicht doen. Er zijn tassen die in de binnenkant een licht aluminium frame hebben, hierdoor blijft de tas in model en wordt het gewicht beter verdeeld op de rug. Veel tassen van het merk f-stop hebben dit bijvoorbeeld. 

fototas - Ellen van den Doel
f stop - Tilopa

Via welke zijde pak je de camera?

Voor mij is het een eis dat de camera via de rugzijde gepakt kan worden. Dit om 2 redenen. Allereerst zodat ik mijn fototas niet neer hoef te leggen op de grond om mijn camera te pakken. Door de stevige heupband kan ik de tas om mijn middel laten hangen, de tas naar voren draaien zodat de tas aan mijn buikzijde hangt. Hij hangt dan als een tafel voor mij en via de achterkant van de tas kan ik mijn camera spullen pakken. Ik sta veel op het strand en een fototas op het zand neerleggen is echt een “no-go”. Deze zal altijd op mijn rug blijven zitten. Ook ren ik graag van hot naar her, dan is het ook erg handig dat ik mijn tas gewoon op mijn rug heb zitten. 😉 De tweede reden is dat ik het een veilig gevoel vindt dat de camera niet gemakkelijk benaderbaar is voor dieven. 

fototas - Ellen van den Doel
De tas is te openen al hangend aan mijn middel

Vaste indeling of losse insert

Je kunt fototassen kopen die al een ingebouwde vakjes indeling hebben. Je kunt dan door de schotjes los te halen (bevestigt met klittenband) zelf de gewenste indeling bepalen. Maar er zijn ook fototassen die je leeg koopt en waarbij je een passende insert koopt. Zo heeft f-stop verschillende maten inserts. Dit is eigenlijk een losse “bak” die je in de tas steekt. Hierin zitten ook de klittenband schotjes. Je kunt zo zelf bepalen hoe je de tas inricht. Bijvoorbeeld met een kleine insert heb je meer ruimte in je fototas voor kleding en dergelijke. Ga je voor een grote insert kun je meer camera spullen mee nemen. Zo kun je verschillende inserts hebben voor verschillende situaties en toch dezelfde tas gebruiken. 

Wat wil je verder nog mee kunnen nemen? 

Wil je bijvoorbeeld nog een laptop mee kunnen nemen? Dan kijk je ook of de fototas een laptop vak heeft. Ga je veel hiken? Dan is een mogelijkheid om een drinkzak mee te nemen fijn. Of dat je er wandelstokken aan kunt hangen. Ook zijn er fototassen die je zelf kunt inrichten aan de buitenzijde met gatekeepers. Zo kun je zelf bepalen wat je er allemaal nog aan kunt hangen. Belangrijk is waar het statief komt te hangen. Even terug naar de eerste alinea, ik vind ergonomie belangrijk. Voor mij is het dus een eis dat het statief aan het midden van de tas (voorzijde) bevestigt kan worden om zo in balans te blijven met het gewicht. 

fototas - Ellen van den Doel
Statief in het midden

Andere handige eigenschappen

Welke vakjes heeft de fototas verder voor losse accessoires? Kun je er gemakkelijk een waterfles in weg stoppen (en ook makkelijk pakken onderweg). Is de fototas waterafstotend of heb je een regenhoes nodig? En zit deze er dan standaard bij? Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar het lege gewicht van de fototas. Want dit neem je standaard dus al mee. 

Welke fototas heb ik? 

Ik heb heel lang de rugtas van Ajna van f-stop gedragen. In een heerlijke rode kleur. Dit is al een flinke tas waar veel in kan. Maar met het vele reizen had ik behoefte aan nog iets meer ruimte. Daarom is de f-stop Tilopa erbij gekomen. Om ook licht en klein op pad te kunnen is recent de f-stop Lotus 4 Core aan de verzameling toegevoegd. Nu nog even de keuze maken of ze alle 3 mogen blijven of dat er 1 weg gaat. 😉 Ik gebruik de shallow medium ICU (insert) en de pro large ICU. Ook heb ik een drone case. Deze kan ik naast de medium ICU gemakkelijk erbij stoppen in de tas. Ik heb de DJI Mavic 3, dus die is wat groter met accessoires erbij. 

f stop fototas
Tilopa - Ajna - Lotus 4 Core

1 reactie op “Waar moet je op letten als je een fototas koopt?”

  1. Een belangrijk iets, vind ik, wat het doel van je foto wandeling (of hike of bike of wat dan ook) wat je wil gaan fotograferen. Een leuke grote rugzak is fijn natuurlijk maar wat als je vogeltjes gaat knippen dan wel landschappen. Vaak neem je veel teveel mee. Een ander voordeel (lees ook: nadeel) is dat je je bij een soort fotografie hoort en voor die dag dan op een onderwerp je focus legt. In een stad heb je weinig aan een grote telelens enz. De volgende gelegenheid kun je weer met een andere lens op pad. Ik vind dat we veel teveel (slechte) fotos maken. Omdat we teveel bagage meeslepen. Volle geheugenkaarten met opnames die nooit je portfolio halen, laat staan uit de foto printer of afdruk centrale halen. Zonde van al je werk en de gemiste tijd om fijn rond te kijken naar de plek waar je helemaal geen bent gereisd. Maak van jezelf geen pakezel. Wees kritisch op je werk! Dat scheelt heel veel gesjouw en ben je een leuker gezelschap voor je medereizigers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!