Canada - Ellen van den Doel

Wat is back button focus?

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Misschien heb je de term ‘back button focus’ wel eens voorbij horen komen. Of een collega fotograaf die aangeeft dat hij er mee werkt en jij denkt…. “waar heeft ie het over?”. Na het lezen van dit artikel weet jij ook wat back button focus is en wat je er aan hebt. 

Het is gelukkig niet zo ingewikkeld als dat het klinkt. Laten we beginnen met hoe je nu waarschijnlijk werkt. Wanneer je werkt met autofocus dan druk je de ontspanknop half in om scherp te stellen. Wanneer je doordrukt maak je de foto. De autofocus kan ingesteld staan op verschillende opties. Wanneer je de camera uit de doos haalt staat de autofocus vaak ingesteld op ‘auto’. Dat wil zeggen dat de camera zelf bepaald waar scherp gesteld wordt. Dat is lang niet altijd waar je wil. Beter is het dan om AF (autofocus) continu (AF-C, bij Canon Al Servo) of single (AF-S, bij Canon One Shot) te kiezen.

AF-C gebruik je bij bewegende objecten. Wanneer je scherp stelt op een bewegend object en houdt die binnen het scherpstel gebied en je blijft continu scherp stellen, dan probeert de camera het object te blijven volgen en scherp te houden. Komt er per ongeluk iets anders in beeld, dan gaat de camera daarop scherp stellen. AF-S gebruik je voor stil staande objecten. Wanneer je dan hebt scherp gesteld en houdt deze vast, dan onthoudt de camera deze positie en kun je de camera zelf van positie veranderen zonder dat de scherpstelling wijzigt. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het fotograferen van een landschap en je wil veranderen van compositie. 

Canada - Ellen van den Doel
Bij een landschap gebruik je AF-S
Turnen - Ellen van den Doel
Bij bewegende objecten gebruik je AF-C

Het nadeel van het werken op de standaard manier is dat het switchen tussen AF-C en AF-S tijd kost. Tijd die je soms niet hebt wanneer je aan het fotograferen bent. Ook Ben je vaak iets langzamer met het maken van de foto wanneer de focus gekoppeld is aan de ontspanknop. Back button focus lost dit op. Je kunt in het menu van je camera een knop op de achterkant van je camera (die bedien je dan met je duim) instellen als scherpstelknop. Vaak wordt dit gedaan onder de knop die iets van AF-ON zal heten. Google op back button focus en je camera type en waarschijnlijk vindt je direct hoe dit in te stellen is op jouw camera. 

Beer Canada - Ellen van den Doel
Wanneer een beer oversteekt wil je snel kunnen switchen tussen AF-S en AF-C

De scherpstelling is nu los gekoppeld van het maken van de foto. Het scherpstellen gebeurd dan met de knop op de achterzijde en het maken van de foto gewoon met de ontspanknop. Zo kun je een bewegend object blijven volgen en blijven scherpstellen en tussendoor je foto’s maken. Op deze manier ben je sneller met scherpstellen. 

Het switchen tussen AF-C en AF-S is nu ineens ook erg makkelijk. Wanneer je kort op de AF-ON knop drukt totdat hij scherp is, gebruik je AF-S. Wanneer je de knop ingedrukt blijft houden, dan gebruik je AF-C. Zo kun je sneller werken, maar ook betere composities maken. Bij AF-C zou je anders handmatig je scherpstelpunt moeten verplaatsen, wanneer je je onderwerp ergens anders in de beeld wilt neerzetten. Dit kost tijd. Nu kun je dan snel switchen naar AF-S. 

Het enige punt is, je moet er even aan wennen dat je je duim moet gebruiken en dat de camera niet meer scherp stelt onder de ontspanknop. Maar dat is een kwestie van een paar dagen doen. 

3 gedachten over “Wat is back button focus?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!