L Bracket

Wat is een L bracket?

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Gebruik jij een L bracket? Of misschien heb je er zelfs nog nooit van gehoord. Lees hier waarom dit een onmisbare tool is voor fotografie.

Wanneer je vaak fotografeert op statief kom je nieuwe uitdagingen tegen. Heb je al eens geprobeerd een staande foto te maken met je camera op statief? Dan herken je vast het probleem dat je camera dan zo onhandig naast je statief kop moet hangen. Gebruik je wat zwaardere lenzen dan merk je vaak dat je camera naar voren zakt. Ook is het vaak een gedoe om je statief kop zo te krijgen dat je camera foto’s in staande richting kan maken. 

Met en zonder L bracket

Een ander probleem wat je tegen kunt komen is dat je statief plaatje steeds los draait van je camera. Hoe vast je hem ook draait, hij komt toch weer los. Dit heeft er mee te maken dat je door aan je camera te draaien veel makkelijker de plaat los draait dan dat je hem met je eigen handen aan kunt schroeven. Dit gebeurd vaak ongemerkt tijdens gebruik, met als risico dat je camera uiteindelijk van het statief zou kunnen vallen. 

Bij beide situaties loop je tegen het probleem aan dat de camera niet stabiel op het statief staat. Dit is nu net de reden waarom je een statief gebruikt. Je hebt stabiliteit nodig, voor bijvoorbeeld een lange sluitertijd. Dan wil je niet dat je camera beweegt op het statiefplaatje of langzaam naar voren zakt. 

Een L bracket om de camera

Gelukkig is hier een hele simpele oplossing voor: een L bracket. De naam zegt het eigenlijk al, het heeft de vorm van een L. Het is een stalen plaatje wat aan de zijkant en onderkant je camera bedekt. Dit frame vormt in zijn geheel een statief plaat, die past op alle statief koppen met een arca swiss koppeling (zoals bijvoorbeeld bij Sirui het geval is). Wil je meer advies over een statief, lees dan dit artikel

Door dit L bracket kun je de camera zowel horizontaal op de statief kop plaatsen als verticaal. De statief kop hoeft er dus niet meer naast te hangen. Ook kun je het L bracket niet zo maar los draaien, dus het los draaiende plaatje is ook verleden tijd. Een bijkomend voordeel is dat je camera extra beschermt is tegen vallen en stoten waar het L bracket zit. 

Het is wel belangrijk om een L bracket aan te schaffen die specifiek geschikt is voor jouw camera zodat je wel bij de ingangen op de zijkant en onderkant van je camera kunt. Ben je gewend een camera riem in je statief ingang van de camera te bevestigen, de meeste L brackets hebben ook nog een statief ingang aan de onderzijde. Een investering waar je geen spijt van gaat krijgen en die voor een hoop gemak zorgt. 

7 gedachten over “Wat is een L bracket?”

  1. Carola Kroonenburg

    Heeft er iemand hier ook ervaring ik had toevallig net een L plaat gekocht van Sunwayfoto maar deze pas t dan weer niet als ik mijn FTZ adapter op mijn Nkon Z6 heb zitten zijner ook speciale L plate’s die dus op de Nikon Z6 passen en dat die adapter past???

  2. Pingback: Wat mag er niet ontbreken in je fototas? - Dutch Photo Academy

  3. Pingback: Welk statief moet ik kopen? - Dutch Photo Academy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!