Op reis - Ellen van den Doel

Vliegen met foto apparatuur

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Ga je vliegen met je foto apparatuur? Dan vraag je je misschien af hoe dit in zijn werk gaat? Wat mag er wel en niet? In dit artikel wat tips voor het vliegen met foto apparatuur. 

De vakantie staat voor de deur en als fanatiek fotograaf mag de camera niet ontbreken natuurlijk. Maar hoe neem je al je spullen mee als je gaat vliegen? Reis je met de auto dan is dat toch een stuk makkelijker meestal. Voor de fotoreizen vlieg ik regelmatig met mijn foto apparatuur. Daarom dacht ik, het wordt tijd voor een artikel over dit thema. 

Controleer de voorwaarden van de luchtvaarmaatschappij

Om het lastig te maken, de regels wat er wel niet kan hangen onderen af van de luchtvaartmaatschappij. Maar vooral ook van wat jij geboekt hebt. Tegenwoordig koop je je ticket in principe kaal en moet je deze zelf aanvullen met de opties die je nodig hebt. Je foto apparatuur wil je natuurlijk niet in het ruim. Dus wordt dit een handbagage tas. Voorheen mocht deze gratis mee, maar dat is bij de meeste maatschappijen niet meer het geval. Tenzij je foto tas zo klein is, dat hij mee kan als accessoire tas. Lees hiervoor de afmetingen op de website van de maatschappij. Mijn foto tas (f stop Ajna of Tilopa) is flink en die telt zeker niet als accessoire tas. Mijn foto tas gaat dus mee als handbagage. Afhankelijk van de maatschappij moet ik hiervoor bijbetalen. De meeste maatschappijen gaan echt niet je handbagage opmeten. Maar, sommige budget maatschappijen zijn hier wel erg streng op en dan moet hij voor het instappen in een bak gezeten worden om de afmetingen te checken. Ik vlieg vooral met Transavia, KLM en Icelandair. Met Ryanair heb ik met bijboeken van handbagage ook totaal geen problemen gehad met mijn f stop Anja. Als je handbagage mee mag nemen (of als je deze bijgeboekt hebt), mag je bijna altijd ook een kleinere accessoire tas mee nemen. Dit is bij mij vaak mijn laptop tas. Let ook op het gewicht wat je mag moet nemen. Meestal is dit 10kg. Ik spreek uit ervaring dat dit lastig is. Zeker als je een camera met een aantal lenzen en een drone mee neemt.  

Op reis - Ellen van den Doel
Op reis - Ellen van den Doel

Wat neem je mee? 

In een eerder artikel vertelde ik dat ik graag zo licht mogelijk op pad ga. Ik reis meestal maar met 2 lenzen. Maar dit hangt ook af van de bestemming en het doel van fotografie uiteraard. Daarnaast mogen mijn filters zeker niet ontbreken. Natuurlijk gaat er ook een statief mee en verder kleine spullen zoals accu’s, geheugenkaarten, etc. Mijn statief gaat bijna altijd in de koffer. Als je de kop eraf schroeft, is hij al een stuk kleiner. Tussen de poten kun je altijd nog wat sokken en ondergoed proppen om de ruime efficiënt te benutten. 😉 De rest gaat in principe in de handbagage. Maar bij ruimte gebrek zijn de Kase Armour filters (in de Kase tas) al regelmatig in de ruimbagage koffer gegaan (hardschalen) koffer. Deze filters kunnen gelukkig wel tegen een stootje. Ook lenzen gaan wel eens in de koffer. Natuurlijk is dit op eigen risico, want er wordt flink gegooid met koffers. Die verpak ik dan wel goed tussen kleding. Dit deed ik vooral met lenzen die geen autofocus systeem en stabilisatie en dergelijke hebben. Een statief mocht vroeger niet in de handbagage, omdat deze werd gezien als slagwapen. De luchthavens in Nederland doen er niet moeilijk meer over (tenzij je een hele grote mee neemt). In mijn geval is het meestal de Sirui ST-124. Ik haal dan wel de kop eraf en steek deze in mijn fototas. Dan is hij al minder groot in overkomen. Let op dat je op de terugweg vanuit buitenland hem ook mee mag nemen in de handbagage, want security regels zijn overal weer anders….. Accu’s moeten verplicht in je handbagage, deze mogen niet in het ruim. Dek de contact punten ook af met een speciale kap of plak ze af (Google hier even op). Dit is voor de veiligheid.  Er zit ook een maximum aan het aantal accu’s/ Wh wat mee genomen mag worden. Controleer dit ook bij de maatschappij. Dit wordt niet gecheckt, dus dit is eigen verantwoordelijkheid om de veiligheid te waarborgen. Controleer ook per bestemming wat je mee mag nemen. Er zijn bijvoorbeeld bestemmingen waar ze moeilijk doen over een drone (denk aan Dubai vb.). 

Op reis - Ellen van den Doel

Door de security

Het meest vervelende stuk van het reizen vind ik toch wel de security. Het is vaak druk en hectisch. Let goed op wat er wel en niet in de tas mag blijven zitten. Dit is per luchthaven verschillend. Zo mag je op Schiphol tegenwoordig gewoon een flesje water mee nemen en deze in je tas laten zitten. Laptops en tablets hoeven niet meer uit je tas. Dit komt door het vernieuwde scan systeem. Maar in andere landen kan dit weer heel anders zijn. Dit geldt ook voor een riem, vaak moet die uit. Hoge schoenen moet eigenlijk overal uit. Een vest vaak ook. Mijn foto tas wordt er heel vaak uitgehaald voor controle. Schrik hier dus niet van. Dit heeft er mee te maken dat er veel elektronica in zit en veel zit gestapeld of dicht op elkaar. Hierdoor zien ze niet zo goed wat erin zit. Ook een drone is vaak een reden om eruit gehaald te worden. Ze weten vaak niet wat het is, of vanwege bovenstaande redenen. Hou dus wel rekening dat het hierdoor iets langer kan duren. 

Track je koffer

Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter op Schiphol met bagage afhandeling, maar de nieuws berichten met opgestapelde en kwijt geraakte bagage kun je je vast nog voor de geest halen. Ook nu het goed gaat kan er altijd wat mis gaan. Zorg voor adres en telefoon gegevens op een label aan je koffer. Ik doe zelf ook een tag in mijn tas die ik kan volgen (zoals een Air tag of een Samsung tag, ze moeten matchen met jouw merk telefoon). Ook kan het slim zijn om voor vertrek een foto te maken van de inhoud van je koffer. Zodat je kunt aantonen bij de verzekering wat erin zat….. voor het ergste scenario. Ik neem in mijn handbagage ook wat noodzakelijke toiletartikelen (in mijn geval bijvoorbeeld lenzenvloeistof) mee, maar denk ook aan medicatie, wat schoon ondergoed, etc. Zodat je in ieder geval de eerste nacht zonder koffer doorkomt. 

Op reis - Ellen van den Doel
Op reis - Ellen van den Doel

Voorkom stress

Je gaat natuurlijk op vakantie omdat het leuk is. Dus probeer je goed voor te bereiden om zo stress te voorkomen. Om die reden boek ik als het kan priority (of hoe ze het noemen bij de maatschappij) bij de luchtvaartmaatschappij. Dit heeft niet met security te maken maar met het instappen in het vliegtuig. Vaak betaal je hiervoor niet heel veel extra. Hiermee kun je als een van de eerste instappen. Je zult denken, waar is dat voor nodig? Iedereen heeft toch zijn eigen stoel? Ja… maar er gaat tegenwoordig erg veel handbagage mee. Dat is altijd krap, stap je als laatste in dan is het vaak zoeken naar een plekje. Ik wil niet dat mijn foto tas met dure spullen ver van mij vandaan ligt en uit het zicht. Is er geen handbagage ruimte meer? Dan kunnen ze hem zelfs in het ruim plaatsen. Check thuis al online in. Dit scheelt vaak weer in de rij staan op de luchthaven. Ook geef je hiermee aan dat je zeker weten mee vliegt (voor het geval een vlucht overboekt is). 

Klaar voor vertrek

Hopelijk heb je zo iets meer zicht gekregen op het vliegen met foto apparatuur en kan de voorpret beginnen. Heb je zin gekregen in een fotoreis? Kijk dan eens naar ons aanbod op de website. 

2 reacties op “Vliegen met foto apparatuur”

  1. Nog een tip: mijn statief gaat inderdaad in de koffer in het ruim. Ik pak de poten in met isolatiemateriaal voor (cv) verwarmingsbuizen. Dit materiaal is goedkoop, te krijgen in bouwmarkten en gemakkelijk zelf op maat te maken. Zo is mijn statief goed beschermd.

  2. Prima tips. Zelf reis ik met een Shimoda Action X40 fotorugzak. Gaat ook prima als handbagage mee. Statief idd in het ruim. Security op Schiphol geen probleem meer. Maar in Noorwegen (Tromsø) moest ik laatst body en alle lenzen uit de tas halen. Dus idd: neem de tijd ervoor.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontvang 10% korting op een online cursus!