Geschreven door: Ellen van den Doel
Een nieuwe camera aanschaffen is niet makkelijk. Zeker als je net begint met fotograferen en je nog niet merk gebonden bent. Met dit artikel hopen we je enige richting te geven voor het aanschaffen van een camera.
Beginnen met fotografie
Wanneer je net gaat fotograferen zie je door de bomen het bos niet meer. Je wilt een betere camera, maar welke? Het lastige is dat je vaak ook nog niet voldoende kennis en ervaring hebt om goed te beredeneren waarom je welke keuze maakt. Dat maakt de zoektocht nog lastiger. Budget is natuurlijk een belangrijke richtgever in het bepalen van wat de mogelijkheden. Gelijk starten met een dure camera is natuurlijk een optie. Maar het kan ook raadzaam zijn eerst te starten met een goedkopere om zo te ontdekken wat voor jou belangrijke eigenschappen zijn in een camera. Iedere tak van fotografie vraagt weer andere sterke kanten van een camera. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een groot zoom bereik zul je mogelijk kiezen voor een camera met een APS-C sensor. Fotografeer je vaak in situaties met slecht licht, waarbij er niet geflitst kan worden en dus hoog iso gebruik noodzakelijk kan zijn, ga je kijken naar de iso en ruis prestaties van de camera. Een camera met een full frame sensor kan hier in het voordeel zijn. Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken waar bepaalde eigenschappen een keuze kunnen bepalen. Daarom is het goed om eerst te ontdekken wat je nodig denkt te hebben door te beginnen met een wat goedkopere camera.

De goedkoopste instap camera is niet altijd de beste optie. Bij deze camera’s gaat de fabrikant er soms zo van uit dat je de handmatige instellingen toch bijna niet zult gebruiken dat ze meer verborgen zijn in het menu. Al die knopjes op de buitenkant kunnen indrukwekkend overkomen, maar wanneer je de functies eenmaal kent zijn ze juist erg handig. Dit zie je bij duurdere camera’s eerder terug. Het kan daarom soms beter zijn om een camera te kopen die net even een stapje beter is dan de instap camera. Of kies voor een tweedehands camera uit een duurder segment. Wanneer je kiest voor een tweedehands camera is het beter deze aan te schaffen via een camera winkel wanneer je zelf nog wat ervaring en kennis mist. Een kantelbaarscherm is trouwens ook een erg handige optie om erbij te hebben. Dit maakt het fotograferen in bijvoorbeeld lage standpunten een stuk gemakkelijker.
Wat betreft merk is het lastig adviseren. De meeste camera merken zijn tegenwoordig goed en ze hebben ieder hun eigen sterke kanten.
Een andere keuze die gemaakt moet worden is de keuze tussen een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Hier is niet echt een slechte keuze in te maken. Wat wel de verwachting is dat de toekomst vooral gericht zal zijn op systeemcamera’s.
Volgende camera
Wanneer je al even bezig bent met fotograferen en je toe bent aan een volgende camera weet je vaak inmiddels al wel wat je graag fotografeert. Aan daarvan kun je bepalen wat de belangrijkste eigenschappen zijn voor een volgende camera. Ook is het belangrijk om te bepalen of je merkvast bent. Mogelijk heb je ook al een aantal lenzen aangeschaft. Dan wordt het kostbaar om over te stappen naar een ander merk. Wanneer dit niet het geval is de keuze voor een ander merk ook mogelijk.
Perfecte camera
De perfecte camera bestaat niet. Dit verschilt per fotograaf en zijn/ haar persoonlijke voorkeuren.
Pingback: Foto apparatuur landschapsfotografie - Ellen van den Doel - Dutch Photo Academy