Landschapsfotografie

Foto apparatuur landschapsfotografie – Ellen van den Doel

Tekst en foto’s: Ellen van den Doel

Wanneer je net begint met landschapsfotografie kan het soms lastig zijn om te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Soms ontdek je al doende dat je voor de volgende keer toch andere spullen mee had moeten nemen. Daarom deze checklist. Deze lijst is natuurlijk niet compleet en zal voor iedereen verschillen. Ook is niet alles nodig in alle omstandigheden. Dit is wat ik mee neem en belangrijk vindt. Ik sta natuurlijk vaak aan zee, daarom zijn mijn spullen ook meer specifiek voor die omstandigheden. Ook maak ik keuzes in wat ik mee neem. Zo blijven er wel eens bepaalde lenzen thuis of gaat de drone niet altijd mee. 

De rugtas van Ellen van den Doel
De inhoud van mijn rugtas

De inhoud van mijn rugtas

 1. Statief: W-2204 + K20II balhoofd. Dit statief is water- en zanddicht. Daarbij gemaakt van carbon. Dus geen last van roest. Hij is stevig en toch ook licht. Wat voor mij ook belangrijk is dat hij zowel hoog als laag bij de grond kan. Lees hier meer informatie over de keuze van een statief. Ga ik lichter op stap dan neem ik de Sirui ST-124 mee. Deze heeft verder dezelfde waterdichte eigenschappen. Dit statief is eigenlijk een perfecte combinatie van eigenschappen. Daardoor gaat deze tegenwoordig in 90% van de gevallen mee. Bij harde wind of zwaardere omstandigheden gaat de W-2204 mee. 
 2. Camera: Nikon Z7. Deze is spatwaterdicht. Dat de camera (en lens) tegen wat water kan is voor mij aan zee extra belangrijk. Maar ook bij regen bijvoorbeeld. Welke voor camera voor jou geschikt is lees je hier.
 3. Extra camera: Nikon Z6. 
 4. Nikon Z 14-30 f/4. Er is niet een specifieke lens voor landschapsfotografie. Welke lens ik gebruik hangt af van de compositie die ik voor ogen heb. De meest gebruikte lens is voor mij wel deze groothoek. Lees hier meer over de lenzen die je gebruikt bij landschapsfotografie.
 5. Laowa Venus Optics 12 mm f/2.8
 6. Tamron 28-300 (voor op reis)
 7. Sigma 70-200 f/2.8
 8. Tamron 24-70 f/2.8
 9. Nikon FTZ adapter (zodat ik DSLR lenzen kan gebruiken op de Z systeem camera).
 10. Hoofdlamp. Zo heb je in het donker je handen vrij voor je spullen. Ik gebruik de Fenix HL60R. Deze heeft een erg krachtige lamp waarmee je ook in de verte wat kunt zien. 
 11. Filters: Ik gebruik de 100 mm voorzetfilters van Kase. Dit in het magnetische Armour systeem. De filters die ik het meeste gebruik: 3, 6 en 10 stop ND. Hard gradueel 0.6 en soft gradueel 0.9. Daarnaast nog het polarisatie filter. Voor nacht fotografie heb ik het neutraal nacht filter. Welke filters je nodig hebt hangt af van welk effect je wilt bereiken. Lees er hier meer over. 
 12. Doekjes om lens en filters schoon te poetsen. Simpele microvezel doekjes werken prima. Maar ik ben erg fan van de microvezel glasdoek van de Blokker
 13. Rugtas: f-stop Ajna met large ICU 
 14. Drone: DJI Mavic Pro 3 – Fly more combo Ik vind het gaaf om door middel van een drone hele andere composities en perspectieven te kunnen opzoeken. Controleer wel de regels voordat je met drone vliegen begint.
 15. Hoge warme kaplaarzen. Hoog zodat ik makkelijk in het water kan staan en warm zodat ik ze in de winter ook kan gebruiken. Ik heb de: Muck Boot Arctic Sport II Tall Woman. Deze laarzen draag ik heel vaak, zeker niet alleen aan zee. Maar denk aan een nat grasveld door de dauw op een vroege ochtend, of een nat heide veld. Dit levert zonder laarzen gegarandeerd natte voeten op. Voordeel van deze laarzen is dat ze ook nog eens lopen alsof je een schoen aan hebt. 
Online cursus filters en lange sluitertijden

Wat er verder nog in de rugtas zit

 • Flesje water. Voor jezelf, maar ook om bijvoorbeeld filters schoon te kunnen maken. 
 • Wat te eten. Repen, banaan, etc. 
 • Regenhoes voor de camera. Zit standaard in de tas. 
 • Vuilniszak, altijd handig. Om de tas op te leggen, om zelf op te zitten, om iets droog te houden, etc. 
 • L-bracket aan de camera. Zo kan ik snel wisselen tussen portrait en landscape modus. 
 • Camera riem. Deze zit bij mij normaal gesproken nooit aan de camera. Ik fotografeer bijna altijd op statief. Daarbij kan een camera riem zorgen voor trillingen doordat hij wappert in de wind. 
 • Reserve accu’s. Deze laadt ik altijd op bij thuiskomst. 
 • Reserve geheugenkaarten. Deze maak ik altijd leeg na thuiskomst (en eerst een backup). 
 • Blaasbalg en kwastje om de camera te reinigen. 
 • Afstandsbediening voor de camera.
Online cursus storm fotografie
Met waadpak aan op het strand tijdens storm.

Kleding

 • Waadpak, zodat ik verder in het water kan staan, maar ook handig bij storm met flinke golven. Deze heb ik van de Decathlon
 • Stevige berg wandelschoenen van Lowa
 • Fotografie handschoenen, hierbij kan ik het topje van mijn wijsvinger en duim bloot maken om de knoppen te bedienen. Ik gebruik de Valleret Ipsoot. Daarnaast heb ik voor extremere omstandigheden liners en handschoenen van The Heat Company. 
 • Waterdichte warme jas. Ik fotografeer vaak aan zee, dit betekent dat ik mijn winterjas een groot deel van het jaar draag. Je staat veel stil en aan zee is het altijd kouder. Wanneer het echt koud is, draag ik er een dons jas onder als extra laag. 
 • Warme outdoor broek van de Decathlon.
 • Hand en voet warmers voor de echte koude dagen. Dit kunnen die zakjes zijn met een metalen knik plaatje erin of weg werp. 
 • Muts, niet alleen voor de kou maar ook voor de herrie van de zee tijdens storm. 
 • Kleding in laagjes, denk aan de wintersport met een thermoshirt, pully, fleecevest, etc. In de zomer is dit uiteraard minder relevant. 

Wil je meer uitleg over deze apparatuur en spullen? In de online cursus landschapsfotografie vertel ik hier meer over. In deze cursus komt alles aan bod wat je wilt weten over landschapsfotografie. Denk aan filter gebruik, instellingen, fotograferen in verschillende omstandigheden, HDR, focus stacking, bewerking in Lightroom, etc.  Dit kan natuurlijk ook tijdens een van de fysieke workshops die ik geef. 

1 gedachte over “Foto apparatuur landschapsfotografie – Ellen van den Doel”

 1. Pingback: Foto apparatuur voor heide landschapsfotografie

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top

Ontvang 10% korting op een online cursus!