Tekst en foto’s: Ellen van den Doel
Fotograferen in de sneeuw, we hopen er als fotograaf iedere winter op. In Nederland gebeurd het steeds minder helaas, maar zo af en toe hebben we nog wel eens een dagje geluk. Of misschien zoek je wel de sneeuw op wanneer je op wintersport gaat. Daarom in dit artikel 8 tips voor het fotograferen in de sneeuw.
1. Witbalans
We weten natuurlijk dat sneeuw wit is, maar de camera begrijpt al dat wit wat minder goed. Daardoor zie je vaak dat de foto’s erg blauw uitpakken. De camera kiest de verkeerde witbalans. Zet daarom de witbalans niet op automatisch, maar op een warmere witbalans zoals bewolkt of schaduw. Kijk wat het beste overeenkomt met de werkelijkheid.
2. Juiste belichting
Ook met de belichting heeft de camera moeite als het gaat om het fotograferen van sneeuw. De foto’s worden te donker. Hoe komt dat? Wanneer de camera zelf de belichting mag bepalen en deze ingesteld staat op een “0′ meting op de belichtingsmeter, probeert de camera te zorgen voor het gemiddelde waar hij op ingesteld staat: 18% grijs. We moeten om die reden de belichtingsmeter in de plus zetten. Dit betekenen dat er gefotografeerd wordt op +1 of zelfs +2. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het histogram lezen en de techniek “expose tot the right” toepassen.
3. Gebruik een zonnekap
Het gebruiken van een zonnekap is slim als het nog sneeuwt. Hierdoor krijg je wat minder sneeuw op de lens. Een zonnekap is natuurlijk ook handig als de zon schijnt, om invallend licht te voorkomen.
4. Zorg voor voldoende accu’s
In de kou gaan accu’s harder leeg. Dus zorg dat je op pad gaat met volle accu’s en het is handig om reserve accu’s bij je te hebben. Het is beter voor een accu om hem niet helemaal leeg te laten lopen. Haal hem voor die tijd uit de camera en stop hem bij voorkeur warm weg (bijvoorbeeld in je binnenzak). Zo bewaar je ook het beste je volle accu’s.
5. Bescherm je apparatuur
Steeds meer camera’s en lenzen kunnen wel tegen een stootje en wat sneeuw is dan vaak ook geen probleem. Bekijk eens in de specificaties van je camera (en je lens!) of ze weathersealed zijn. Sneeuw is sowieso minder problematisch dan regen op een camera. Natuurlijk kun je werken met een regenhoes om de camera, maar dat is toch ook onhandig. Wat ook een oplossing is, hou een doek bij de hand en leg deze erover heen. Wanneer je naar binnen gaat moet je oppassen voor condens vorming aan de binnenkant van de camera en de lens door het grote temperatuur verschil. Stop je camera buiten al in de tas en laat hem daarin rustig op temperatuur komen. Kun je toch niet wachten om je foto’s te bewerken of wil je de accu’s opladen? Haal deze dan buiten nog even uit de camera.
6. Zorg voor contrast
Zorg dat je iets van contrast opzoekt in je compositie. Door het vele wit heeft de foto dat nodig om het onderwerp er echt uit te laten springen. Denk aan de zwarte takken van bomen of een eenzame wandelaar.
7. Vergeet ook de details niet
Sneeuw en ijs kunnen prachtige details vormen. Dit kan ook een geweldig onderwerp zijn om je op te focussen met een zoomlens of een macrolens.
8. Ga op pad rond zonsopkomst of zonsondergang
Natuurlijk is sneeuw de hele dag mooi. Als het bewolkt is kun je meer stemmige foto’s maken, tegen een blauwe lucht steekt de sneeuw lekker af, maar rond zonsopkomst en zonsondergang kan de sneeuw prachtig kleuren. Ook kan het lage zonnetje een mooie glinstering veroorzaken op de sneeuw.